Positieve busreizigers op Amersfoort Centraal: “Corona heeft goede impact”

Positieve busreizigers op Amersfoort Centraal: “Corona heeft goede impact”

Foto: Elisa van der Vlist Reiziger op Amersfoort Centraal

Met een grote tas over haar schouder, een telefoon in haar linkerhand en haar OV-chipkaart in haar rechter, loopt Nadjeschka Broeke (19) naar perron G op Amersfoort Centraal. De deuren van buslijn 3 gaan open. *PIEP*, hoor je luid. Zij loopt verder en ziet een bijna lege bus. Maar aan het koude weer zal het niet alleen liggen. “Dit is vaak zo sinds de coronacrisis”, zegt Nadjeschka. “Je hebt alle ruimte en ik vind het eigenlijk heerlijk. Niet meer zo op elkaar geplakt.” De coronacrisis zorgt dus ook voor wat positiviteit vinden sommige reizigers, zoals zij zien in de bus.

Volgens het CBS is het ov-gebruik gehalveerd in de coronacrisis. En dat vindt Nadjeschka helemaal niet erg. “Het is veel relaxter.” Zeven zitplaatsen in de bus zijn gevuld. Allemaal zitten de reizigers een paar stoelen van elkaar vandaan. Nadjeschka gebruikte het OV dagelijks om naar school te gaan. Nu ze altijd online les heeft, gaat zij een stuk minder met de bus. “Daarom is het nu ook anders. En als mensen wel naar school mogen, heeft iedereen verschillende roosters zodat niet iedereen tegelijk hoeft.”

Dat Nadjescha vandaag met de bus reist, is dus even een uitzondering maar dat was het waard volgens haar. Ze had namelijk een afspraak bij een beautysalon in Amersfoort. En is nu onderweg naar huis, met mooie lange wimpers. Om haar oren hangt een blauw wegwerpmondkapje. Voor nu vindt ze de mondkapjesplicht prima. “Maar ik denk dat het van de zomer wel erg warm wordt.”

Aan de andere kant van het perron op Amersfoort Centraal staat Dennis Andriotis (22) te wachten op zijn bus. Hij heeft oortjes met muziek in en staart om zich heen. Dennis ziet meer voordelen van het OV in de coronacrisis dan nadelen. “Het is veel handiger zo. Je hebt altijd een plekje en er zit niemand naast je, dus ik vind het wel top!” Dennis reist tijdens de coronacrisis nog steeds minimaal twee keer per week met het OV. Naast thuiswerken gaat hij ook nog af en toe naar kantoor. “Ik vind dat het allemaal goed is geregeld, alleen is het jammer dat er iets minder bussen rijden. Maar dat valt mee. Om de twintig minuten kan ik een bus pakken.”

Vandaag heeft hij een vrij dagje en gaat hij wat leuks doen. De bus waar hij instapt, brengt hem namelijk naar een vriendin. Dennis heeft zin in het afspraakje. Maar niet alleen daarover is hij tevreden. “Ik vind het OV allemaal goed geregeld. En kan straks zelf een plekje kiezen.” Hij zou hij het liefst willen dat het altijd zo rustig blijft, ook als corona voorbij is.

Ook voor de buschauffeurs zijn dit unieke tijden. “Er is wel een boel veranderd”, zegt buschauffeur Harry Aldewereld (69) uit Utrecht, terwijl hij vrolijk achter het stuur zit en op de weg let. Hij tikt op het grote spatscherm dat tussen ons in zit. “Kijk naar de mondkapjes en het aantal passagiers.” Er zitten op dit moment in totaal drie reizigers in de bus. “In de spitsuren loopt dit wel op naar ongeveer twintig/dertig man”, zegt hij. Aldewereld is al sinds 1974 buschauffeur en rijdt vandaag in de bus van Amersfoort Centraal naar de Uithof. De dienst begon vanochtend om zes uur. “Ik ben echt een ochtendmens en vind het heerlijk om zo vroeg te beginnen, ook dan stappen er al mensen in. Zij gaan waarschijnlijk naar werk met cruciale beroepen.”

Maar niet iedereen geniet zo van die rust in de bus. “Ik rijd liever in een drukkere bus dan een lege”, zegt hij. “Dan weet je waar je het voor doet. Er zijn wel eens momenten, vooral in het begin van de coronacrisis, dat ik helemaal in mijn eentje in de bus reed. Dan kan ik net zo goed die bus aan de kant zetten. Het is dan ook zonde van al de brandstof.” De laatste tijd ziet hij dat er wel steeds meer mensen met het OV gaan.

Wel merkt Aldewereld dat iedereen zich altijd heel goed aan de maatregelen houdt en afstand neemt. “In het afgelopen jaar heb ik nog geen één keer aan iemand hoeven vragen om zijn mondkapje op te doen. Dus dat gaat heel goed.”

Aldewereld vindt het nog steeds hartstikke leuk om te rijden en geniet ervan. Maar blijft wel erg voorzichtig omdat hij af en toe beetje bang is om besmet te raken. “Als het in tijden van corona drukker wordt in de bus, gaat er wel heel snel bij mij een raampje open hoor.”

Over de auteur

Elisa van der Vlist

Gaat graag op pad om mooie verhalen te maken, nieuwe dingen te ontdekken en legt alles vast op de lens. Interesses: samenleving, cultuur & politiek Houdt van: schrijven, filmen en fotograferen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *