Lintjesregen 2021 “We verwachten wel dat er meer kan dan vorig jaar”

Lintjesregen 2021 “We verwachten wel dat er meer kan dan vorig jaar”

Hoe de lintjesregen er dit jaar precies uit gaat zien is nog niet bekend, maar dat het anders wordt dan vorig jaar is een feit. Op 21 april weten we meer, want dan geeft minister-president Rutte een persconferentie over de coronamaatregelen. Hij zal dan onder andere bekend maken hoeveel mensen er bij de ceremonie mogen zijn.

Zoals elk jaar vindt de lintjesregen de dag voor koningsdag, op 26 april, plaats. Ook dit jaar zullen zo’n tien tot twintig Amersfoorters een lintje ontvangen. Al voor 1 juli 2020 zijn zij genomineerd door een kennis, familielid, vriend of collega. Lidwien Meeder, adviseur onderscheidingen bij gemeente Amersfoort: “We verwachten wel dat er meer kan dan vorig jaar, maar hoe het er uit zal zien, zullen we pas kort van tevoren weten.” Inmiddels is bekend dat de uitreikingen niet alleen op 26 april plaats gaan vinden, maar gedurende de hele week.

Een koninklijke onderscheiding, oftewel een lintje, krijg je als je langere tijd hebt ingezet voor de samenleving. Vorig jaar werd Jos van Bemmel met een lintje verrast. Hij verdiende dit voor zijn inzet als huisarts, tropenarts, zijn inzet voor de stichting Njokuti, maar ook voor het opzetten van het eerste gezondheidscentrum in Amersfoort. Hoewel Van Bemmel inmiddels gepensioneerd is, is hij nog lang niet uitgewerkt : “Als er geen corona was zat ik gewoon weer in Afrika.”

In april 2020 was de coronacrisis in Nederland net begonnen. De uitreikingsceremonie zoals die jarenlang plaats had gevonden kon toen niet doorgaan. De uitreiking van de lintjes vond zelfs pas maanden na de officiële dag plaats. Dit was een bescheiden bijeenkomst met kleine groepen en op anderhalve meter afstand.

De heer van Bemmel werd op de officiële dag wel verrast met een telefoontje van de burgemeester. Van Bemmel: “Ik dacht dat ik in de maling werd genomen, maar het was echt de burgemeester. Vervolgens vertelde hij mij ook nog dat ik een koninklijk lintje zou krijgen!” Van Bemmel heeft nu de titel: Ridder in de orde van Oranje-Nassau, maar toch blijft hij bescheiden. Van Bemmel zegt zelf: “Als ik alles op een rijtje zet, heb ik best veel gedaan in de loop der jaren. Het is wel fijn om daar zo’n blijk van waardering voor te krijgen.”

Wat de heer Bommel nu doet met zijn lintje: ”Hij ligt netjes in een kistje opgeborgen. Ik heb nog geen speciale gelegenheid gehad waarbij ik hem kan dragen en dat blijft vast nog even zo.”

Er kan nog een hoop veranderen met de plannen voor de lintjesregen 2021,  maar met een beetje meer vrijheid zijn zowel de gemeente als de ontvangers van de lintjes al erg blij.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *