Complottheorieën steeds meer in opkomst: “Overheid wil bevolking uitdunnen”

Complottheorieën steeds meer in opkomst: “Overheid wil bevolking uitdunnen”

Foto: Elisa van der Vlist

Complottheorieën zijn steeds meer in opkomst en berichten en chatgroepen hierover verschuilen zich niet meer in de duistere hoek van het internet. Nu de vaccinaties volop op gang zijn, wordt daar ook veel over gespeculeerd. Iemand die hierin gelooft is Lisa van der Berg (echte naam bekend bij de redactie) uit Amersfoort (27 jaar). Zij denkt dat de coronacrisis grotendeels toneelspel is. “De lockdown heeft niet echt meer met corona te maken.”

Van der Berg denkt dat de overheid dit virus expres in stand houdt met opzettelijk dodelijke gevolgen. “Ik denk dat er te veel mensen op deze wereld zijn en de overheid de bevolking wil uitdunnen. En dat ze het hele systeem willen veranderen zoals de Build Back Better waar Mark Rutte het over heeft. Het klinkt heel onwaarschijnlijk en gek maar ik denk dat er echt meer aan de hand is dan wij weten.”

Ook als het gaat om vaccinaties denkt Van der Berg bijvoorbeeld dat het vaccin je immuunsysteem en je DNA aantast. “Mijn vriend en ik hebben een kinderwens en ik wil niet dat het kind straks ander soort DNA krijgt. De overheid pusht ontzettend veel om het vaccin te nemen, er moet wel iets achter zitten. Er zijn dingen die mensen niet mogen weten.”

Volgens Psycholoog Ghislaine Regout is het heel begrijpelijk dat mensen op zoek zijn naar antwoorden en is dit een natuurlijke reactie van angst. “Niemand had verwacht dat we nu in een pandemie zouden zitten, het is ook bizar. Dus het is logisch dat mensen bang zijn. Wat mensen dan soms doen uit angst is een verklaring zoeken waarom de situatie is als die is. Maar sommige mensen kunnen heel heftig reageren en daarin doorschieten. Ze worden bang en proberen hun kop in het zand te steken. En zeggen bijvoorbeeld dat corona niet erg is of zelfs niet bestaat of bedenken een andere verklaring.”

Complottheorieën bestaan al heel lang en zijn van alle tijden. Maar mede door social media zoals Facebook, YouTube, en gepersonaliseerde advertenties wordt dit steeds meer hedendaags. De theorieën over het coronavirus zijn hier een goed voorbeeld van. Zoals de 5G-theorie of het labvirus. Vaak is er iets geheimzinnigs in scène gezet.

“Veertig jaar geleden dachten ze bijvoorbeeld dat Elvis Presley nog leefde of dat president Nixon geheime overleggen had. Ergens gebeuren er wel wat rare dingen in de wereld maar soms gaan mensen daar zo erg ver in door”, zegt Regout. “Als je dan in een YouTube hol belandt en tot drie uur ‘s nachts googelt naar coronaberichten, dan beland je in een bubbel en denk je dat iedereen zo denkt. Dan kun je je ook afvragen hoe gezond je bezig bent.”

Ook Van der Berg laat weten dat zij haar informatie van internet heeft en daar veel onderzoek doet via bijvoorbeeld Google en YouTube. “Ik heb er veel ideeën over”, zegt Van der Berg. “Maar dan krijg je snel de stempel van een complot-gekkie. Dus je moet je gedachtes wel realistisch houden.” Van der Berg doet vooral veel zelfonderzoek samen met haar vriend. “We lezen heel veel artikelen op het internet en kijken veel video’s via YouTube. Vooral mijn vriend is daar veel mee bezig. Omdat ik dyslexie heb, vertaalt hij de teksten vaak voor mij zodat ik het beter begrijp.”

Wel hebben zij beide corona gekregen, een tijdje geleden. “Ik ben zelf ook besmet geweest en mijn vriend ook. Hij is daar heel erg ziek van geworden. Een collega van mij had het in november en is nog steeds aan het herstellen.” Desondanks moet Van der Berg er niet aan denken om zich te laten inenten. “Wij hebben al genoeg antistoffen dus zullen het niet nodig hebben.” Over het feit dat zij anderen nog wel kan besmetten antwoordt Van der Berg dat ouderen en zwakkeren misschien wel beter een vaccinatie kunnen nemen voor hun eigen veiligheid.

“Het beste wat je kunt doen is met andere mensen praten waar je bang voor bent, over twijfelt en waar je onzekerheden zitten”, zegt psycholoog Ghislaine Regout. “Niemand weet precies wat er gaat gebeuren. Dus dit is een situatie waarbij mensen niet weten hoe ze ermee moeten dealen. Maar blijf zelf altijd goed nadenken.”

Over de auteur

Elisa van der Vlist

Gaat graag op pad om mooie verhalen te maken, nieuwe dingen te ontdekken en legt alles vast op de lens. Interesses: samenleving, cultuur & politiek Houdt van: schrijven, filmen en fotograferen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *