De boekenwereld staat op zijn kop met gevolgen voor beginnende schrijvers

De boekenwereld staat op zijn kop met gevolgen voor beginnende schrijvers

Voor beginnende schrijvers staat de boekenwereld op zijn kop: door de sluiting van boekhandels wordt het uitbrengen en verkopen van boeken steeds lastiger. Volgens EenVandaag komen er in coronatijd meer schrijvers bij en worden sommige uitgevers overladen met ingestuurde manuscripten. Door de beperkingen werkt de promotie van nieuwe boeken nu anders. Boeken die voorheen bijvoorbeeld in de etalage van een boekhandel in Amersfoort werden gepresenteerd, moet nu op een andere manier worden aangeprezen.

Ondanks de sluiting proberen veel auteurs toch nog succes met hun nieuwe titels te behalen en zelf hun boek uitgeven. Veel willen dat zelfstandig doen, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. Bij de Vrije Uitgevers in Amersfoort is dat bij 415 aangesloten uitgevers het geval. Voor begeleiding en advies over marketing kunnen ze bij de mensen van de Vrije Uitgevers terecht. Directeur Gerard Keijsers ziet bijvoorbeeld nog veel kansen liggen bij online boekhandels, om zo toch nog nieuwe boeken aan de man te brengen. Veel uitgevers ervaren moeilijkheden bij het promoten via online boekhandels of Bol.com, omdat de oude, en nog steeds populaire boeken de verkoop domineren. Ook in een boekhandel is een nieuw boek al snel te oud en komt er al snel een nieuwer exemplaar voor in de plaats.”

Door de achterstand die nieuwe schrijvers hierdoor ervaren, adviseert de Vrije Uitgevers vooral over de inhoud, potentie en het promoten van je boeken op bijvoorbeeld social media. “Iedereen die zich bij ons aansluit, krijgt professionele kanalen die je bij moet houden en een eigen webshop, wat als beginnende schrijver echt noodzakelijk is. “De weg naar de aanschaffing van jouw boek moet ook zo kort mogelijk zijn, klanten moeten dus direct naar je eigen webshop of naar een boekhandel kunnen gaan. Klanten doorsturen naar bol.com is te ingewikkeld. Ook heb je dan last van algoritmes”, vertelt Keijsers.

Een boek uitgeven is ook vaak genoeg afgeraden in adviesgesprekken bij de Vrije Uitgevers volgens Keijsers. “Op dit moment een reisgids schrijven is niet handig, en ook fictie- en kinderboeken schrijven is erg moeilijk en gaat vaak via de ‘fictie-uitgevers’. Boeken waar wel meer vraag voor is, zijn bijvoorbeeld non-fictie boeken over de ontwikkeling van een mens of verhalen over je eigen kennis of ervaring, bijvoorbeeld obesitas of hoogbegaafdheid. Überhaupt past het schrijven van een boek niet bij iedereen. In de boekenmarkt haalt maar 20% de gewenste omzet, dus kom niet bij een uitgever als je boek al af is, je kunt zelfs iemand anders je boek laten schrijven.”

De Algemene Boekhandel in Amersfoort ziet een verandering in de titels die zij binnenkrijgen van uitgeverijen. Titels van nieuwe auteurs kreeg de boekhandel minder binnen, maar de online verkoop van oude titels is juist doorgeslagen. “Het is aan de inkoper van een boekhandel om zo secuur mogelijk nieuwe titels in te kopen, normaal gaat dat op een inkoopbeurs waar de uitgevers hun nieuwste titels promoten, maar nu gaat dat via brochures. Het is dus ook net wat lastiger om keuzes te maken,” zegt eigenaar Hans de Saine. Doordat veel nieuwe titels zijn uitgesteld door uitgeverijen verwacht De Saine bij de opening dan ook een overvloed aan grappige, ontroerende en onbekende boeken van uitgevers. Wel wil hij in deze onzekere tijd het brede assortiment in de winkel behouden en daardoor minder nieuwe titels inkopen. “Of het een bestseller wordt, weet je nooit.”

Uitgeverij Bloemendal heeft ook problemen met de lange sluiting van de boekhandels, maar ervaart het anders dan grotere uitgevers, want over het algemeen krijgen die uitgevers meer manuscripten ingestuurd dan zij als ‘kleine’ uitgeverij. “Wij hebben moeite om genoeg omzet te halen, dat komt doordat wij door corona minder tijd hebben kunnen besteden aan de relatie met de boekhandels. Daardoor moesten we veel zelf doen en hebben we nu veel in online verkoop geïnvesteerd, zegt Rik Jansen van de uitgeverij. Ook proberen wij juist veel nieuwe boeken met veel potentie die binnenkomen echt de markt op te brengen, want we moeten toch op een manier die omzet proberen te halen.”

Het groeiende aantal schrijvers is niet voor elke professional in de boekenwereld een feest. Keijsers benadrukt dan ook dat je hard moet werken om je boek goed te laten verkopen. “Sommige boeken die wij hebben goedgekeurd worden nul keer verkocht.” Volgens De Saine is de stijging zelfs ‘verschrikkelijk’: “Gelukkig worden die mensen vaak teruggefloten door hun partner, want misschien is het leuk voor aan de keukentafel, maar overschat jezelf niet. Toch zijn ze vaak niet te houden, wat niet erg is want voor jezelf schrijven is hartstikke leuk.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *