Een rustige dag bij vaccinatiebureau Amersfoort

Een rustige dag bij vaccinatiebureau Amersfoort

Het grauwe weer met een ietwat koud briesje dat door de bomen waait, neemt niet weg dat mensen met een glimlach rondlopen bij vaccinatielocatie de Rijtuigenloods aan het Piet Mondriaanplein in Amersfoort. Enkele tientallen mensen zijn hier, op woensdag 21 april, om een vaccinatie tegen het coronavirus te krijgen.

Om de tien minuten komt er iemand de uitgang van het vaccinatiepunt uitgelopen. Vroeger was het gebouw een werkplaats voor treinen en later werd het een plek waar evenementen werden gegeven maar nu in de tijden van corona, kunnen mensen hier hun prik komen halen. Door het raam van de uitgang zijn medewerkers in oranje hesjes te zien die mensen naar de uitgang begeleiden.

Willem Sol (59) helpt zijn moeder Hillegonda Sol (80) naar buiten, mevrouw Sol heeft zojuist het Pfizer vaccin gekregen. Het was voor haar geen twijfel om het vaccin te nemen, de bescherming die het vaccin tegen het coronavirus biedt en het feit dat zij haar kinderen en kleinkinderen weer kan zien, waren voor haar heel belangrijk. “De mensen die tegengas geven, zijn dom dat ze het niet doen,” aldus mevrouw Sol. “Je moet jezelf en je omgeving toch beschermen,” vervolgt Willem Sol.  “Mijn moeder is uiteindelijk blij dat zij het Pfizer vaccin heeft genomen, van de andere vaccins hoor je nu al die verhalen over bloedproppen. Toch deerde de bijwerkingen haar niet zo, ze vindt de bescherming tegen het virus belangrijker.” Mevrouw Sol vindt het heel fijn dat zij straks, door het nemen van het vaccin, haar kleinkinderen weer mag knuffelen. Ze krijgt dan ook een lach op haar gezicht als ze dit zegt. “Ik heb de liefde gemist,” aldus mevrouw Sol.

Ook Otto Leget (90) is zojuist gevaccineerd. Hij komt arm in arm met zijn dochter het pand uitlopen. Leget was niet meteen zeker over het nemen van zijn vaccin. “Het werd mij min of meer opgedrongen, maar het is wel belangrijk”, aldus Leget. Meneer Leget ziet wel voordelen in het nemen van het vaccin. Zo zegt hij zich meer zeker te voelen over het niet zo ziek worden door het virus. “Iedereen heeft recht om te zeggen wat hij vindt, maar omdat het zo belangrijk is voor de samenleving is het belangrijk dat iedereen zich laat prikken.” Meneer Leget zegt lachend dat de prik hem geen pijn heeft gedaan. “De eerste keer deed het een klein beetje zeer, maar deze keer voelde ik gelukkig niks.”

Het was een rustige middag bij het vaccinatiepunt in Amersfoort. Enkele tientallen mensen die net gevaccineerd zijn, lopen in een uur het gebouw uit. “Het is momenteel op een aantal van onze vaccinatielocaties stiller dan wij graag zouden zien. De reden daarvoor is dat er nog te weinig vaccin beschikbaar is. Wij hebben momenteel zeven vaccinatielocaties in regio Utrecht, maar die kunnen we niet op volle capaciteit inzetten”, aldus Lennart van Trigt, communicatieadviseur GGD regio Utrecht. “We kiezen ervoor om alle locaties open te houden, met minder geopende priklijnen, omdat we het belangrijk vinden dat mensen dicht in de buurt gevaccineerd kunnen worden.” De GGD merkt dat mensen worden afgeschrikt door verhalen in de media. “We worden wel eens gebeld door mensen die bijvoorbeeld geen AstraZeneca willen door de verhalen over bijwerkingen, maar mensen kunnen niet kiezen om een ander vaccin te nemen, dat bepaalt het RIVM.” Lennart Trigt zou namens de GGD willen meegeven dat iedereen die een oproep ontvangt, snel een afspraak maakt voor een vaccinatie. “Zodra er meer vaccins geleverd worden, kunnen wij met alle GGD-en samen anderhalf tot twee miljoen prikken per week zetten. De locaties zijn er, de mensen zijn er, nu alleen het vaccin nog. Wij willen, net als iedereen, zo snel mogelijk weer terug naar het ‘oude normaal’.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *