Koning Willem-Alexander opent Koningsspelen in Amersfoort: Veel blije gezichtjes

Koning Willem-Alexander opent Koningsspelen in Amersfoort: Veel blije gezichtjes

Foto: Elisa van der Vlist

Het hele schoolplein van het Kindcentrum Vlinderslag in Amersfoort staat vol met juichende kinderen. Ondanks de lockdown gaan de Koningsspelen dit jaar toch door met het thema: ‘Ik + Jij = Wij’.  De Koningsspelen werden hier vandaag geopend door koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Zij drukten op een grote rode knop waarna sprankelende vuurvlammen achter het podium vandaan kwam. Hiermee zijn de Koningsspelen gestart en beginnen de spellen voor alle basisschoolleerlingen. “Vandaag is een dag om te spelen en bewegen.”

Overal staan grote oranje vlaggen en een boel kinderen uit groep 1 tot en met groep 8 rennen in oranje hesjes rond. Touwtje trekken, voetballen, ringgooien. Zij kunnen vandaag lekker hun energie verbanden. Even een dag losgaan, waarbij corona niet het hoofdonderwerp is. Dilara (6 jaar) uit groep 2, is lekker aan het graven in de zandbak. “Ik ga hele hoge bergen maken!” Zij vond het hartstikke leuk dat koning Willem-Alexander en Maxima vanochtend op haar school waren en zwaaide uitgebreid naar hen.

Met een mooie oranje strik in Dilara’s haren, een oranje rokje en rood wit blauwe vlaggen op haar wangen, holt zij door naar het volgende spel. Hierbij moet zij zakjes door ringen gooien. “Kijk dan, ik doe er drie tegelijk!” Veel gejuich volgt als zij raak gooit. Vorig jaar kon de Koningsspelen niet door gaan. Dilara is blij dat het dit jaar wel kan. “We zaten eerst veel thuis. Maar we kregen wel thuisopdrachten mee”, zegt zij. “Het allerleukste aan de lockdown vond ik dat we tijdens de lessen achter ons bureau op onze plekken mochten rennen!” Dilara maakt hardloopbewegingen met een grote glimlach. Maar nu bewegen op het schoolplein, vindt zij toch het allerleukst! “Kom we gaan naar het voetbalspel”, zegt Dilara. Trots schiet ze de bal in het doel.

Ook bij alle andere spellen zijn kinderen vol met energie aan het spelen en sporten. Al die blije gezichtjes, daar doet directeur Bert Jalving het voor. “Geweldig! En ook zodat ze goed kunnen bewegen, daar moeten we goed aandacht aan besteden. De afgelopen periode hebben kinderen veel thuis gezeten. Nu is het dan superfijn dat je zoiets voor hen kunt doen.”

Dat deze viering gepland stond en koning Willem-Alexander en koningin Maxima zouden komen, moest hij een tijdje geheimhouden. “Vorige week mocht ik het dan eindelijk zeggen!” Hij had er veel zin in maar vond het stiekem ook wel een beetje spannend. “Ik moet zeggen dat ik weinig geslapen heb vannacht”, zegt Jalving lachend. “Ik was toch wel een beetje zenuwachtig omdat de koning zou komen en benieuwd naar hoe het allemaal verloopt!” Jalving vindt het zeker geslaagd. “Supergaaf, dit is een ervaring voor het leven! Wie kan nou zeggen dat hij de koning en koningin heeft ontmoet en met hen langs de activiteiten ging!”

Bij het schoolplein heb je verschillende vakken en paaltjes zodat de groepen van elkaar gescheiden blijven. Binnen de groepen kan iedereen met elkaar spelen. “Je ziet dat de sociale cohesie belangrijk is en dat iedereen elkaar weer ziet en kan knuffelen”, zegt Jalving. “Volgens mij is iedereen daar wel aan toe.” Ook doet de directeur zelf even een spelletje mee tussen het geregel door.

Een eindje verderop is Amir (10 jaar) uit groep 5 aan het touwtje trekken. De fanatieke jongen is met alle kracht samen met zijn teamgenoten aan het touw aan het hangen. “Yes we hebben gewonnen!”, zegt hij. “Volgende potje!”

Over de auteur

Elisa van der Vlist

Gaat graag op pad om mooie verhalen te maken, nieuwe dingen te ontdekken en legt alles vast op de lens. Interesses: samenleving, cultuur & politiek Houdt van: schrijven, filmen en fotograferen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *