De dag van de jointjes

De dag van de jointjes

Voor coffeeshops in Amersfoort was het een drukke dag op dinsdag 20 April. Zo draaide coffeeshop de Loods een omzet die ze normaal op een zaterdag zouden hebben. 20 April staat vooral onder jongeren in het teken van het opsteken van een joint. 4/20 begon in Amerika als een kleinschalige dag, maar breidde zich uit tot een internationale feestdag.

 “4/20 staat eigenlijk gewoon in het teken van blowen en lekker gek doen. Op de dag staat geen alcohol drinken hoog aangeschreven en luisteren mensen vaak naar reggae muziek. Het is eigenlijk net als Halloween uit Amerika, maar dan met een ander thema, en achttien plus natuurlijk,” aldus Chariva (29), medewerker van coffeeshop de Loods. Chariva werkt zelf al anderhalf jaar bij de Loods in Amersfoort en heeft daarvoor vijf jaar in een coffeeshop in Ede gewerkt. “Ik merk dat 4/20 sinds twee jaar steeds bekender begint te worden in Nederland. Vooral onder jonge jongens die naar Amerikaanse rapmuziek luisteren en veel op social media zitten, is het steeds meer een hype aan het worden”. Chariva merkte dat dinsdag 20 april drukker was. “Normaal is dinsdag de rustigste dag van de week, terwijl wij nu een zaterdagomzet hebben gedraaid. Ik zie dat mensen echt speciaal voor de ‘feestdag’ langskomen in de shop.”

Ook Onnick Jessayan (26), eigenaar van de website en app Greenmeister, merkte de drukte van de feestdag op. Greenmeister is een platform waar mensen op makkelijke wijze een coffeeshop of bepaald soort cannabis kunnen vinden en geeft inzicht in de kwaliteit van cannabis. “Ik zag heel duidelijk een stijging in het aantal websitebezoekers, vooral de dag ervoor, omdat mensen dan inkopen doen. Dit jaar hadden we 150 procent meer websitegebruikers.”

“De demografische gegevens van de websitebezoekers tonen aan dat de meesten tussen de 25 en 35 jaar oud zijn. Er heerst een soort beeld van een standaard junk als mensen denken aan blowen, maar er zijn ook heel veel mensen die wel eens een joint opsteken en dit niet naar buiten brengen, zoals BN’ers en mensen met een serieuze baan”, aldus Jessayan. “Ik oordeel niet over mensen die blowen. Net als met alcohol drinken, vind ik het pas slecht als mensen het teveel doen. Teveel drinken of blowen is gewoon ongezond voor je.”

Vorig jaar had Jessayan nog grootse plannen met Greenmeister op 4/20. “We wilden op die dag een gratis festival voor de websitebezoekers organiseren, maar door corona werd het twee weken van tevoren toch afgeblazen. We hadden al wat artiesten  geregeld en was het vooral een dag geworden waar mensen lekker bij elkaar konden komen om de dag te vieren. Het plan ligt nog, dus wie weet in 2022.”

Er zit ook een andere kant aan de steeds populairder wordende feestdag. “Vanuit volksgezondheid is een dag die gebruik van cannabis promoot niet wenselijk, maar vooralsnog lijkt het vooral een dag waarop mensen die al blowen, die dag ook blowen”, aldus team contact Jellinek, experticecentrum rondom drugs en alcohol.  “Rond deze tijd komen er bij ons niet meer vragen binnen over problematisch gebruik van cannabis en mijn vermoeden is ook niet dat door deze dag meer mensen gaan blowen.” Volgens Jellinek zijn er andere aspecten van de samenleving, zoals reclames voor alcohol, die een grotere impact hebben. “4/20 is dus niet onze grootste zorg.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *