Burgerinitiatief zorgt voor een nieuwe indeling van de Varkensmarkt

Burgerinitiatief zorgt voor een nieuwe indeling van de Varkensmarkt

De Varkensmarkt moet op de schop. Het plein is te druk, de fietsenstallen staan helemaal vol en wellicht moet er meer ruimte voor terrassen komen. Dat zijn nog maar een aantal onderwerpen die de gemeente Amersfoort wil voorleggen aan bezoekers, bewoners en ondernemers van de Varkensmarkt. Woensdag 21 april konden alle aanwezigen in een online-meeting hun mening laten horen over de nieuwe indeling van het plein in Amersfoort.

De meeting begint met de instroom van verschillende soorten Amersfoorters. Allemaal zijn ze benieuwd op welke aspecten ze mogen meebeslissen. Allereerst verwelkomt Wethouder Stegeman alle deelnemers en legt uit waarom dit initiatief zo belangrijk is. Dan vertelt Stegeman over de geschiedenis, want het plein heeft er honderd jaar geleden totaal anders uitgezien. Toen ging er zelfs nog een snelweg over het plein heen. Later is het meer een ontmoetingsplein geworden, maar het onderhoud is volgens de wethouder gewoon nog niet goed genoeg. “Eigenlijk wilden we vorig jaar al klaar zijn met de nieuwe indeling, maar toen was er nog niet genoeg animo voor een burgerinitiatief, en nu gelukkig wel”, vertelt Stegeman.

Wat maakt de Varkensmarkt zo anders dan de andere pleinen in Amersfoort? Stedenbouwkundige Martine van Vliet laat dat zien op een plattegrond van het plein met de vele toegangswegen. Daarop is zichtbaar dat het plein aanzienlijk kleiner is dan andere Amersfoortse pleinen en veel bomen heeft. Door middel van animaties in een tabel trekt zij een vergelijking met de andere pleinen in Amersfoort. Vergeleken met bijvoorbeeld de Hof is de Varkensmarkt geen horecaplein, en is er erg weinig plek voor evenementen, iets waar misschien verandering in moet komen.

Dan is het woord aan Florian de Ligt. Zij heeft met een groep burgers uit Amersfoort al op voorhand een algemene visie op het nieuwe plein gemaakt, samengevat in: robuust en toekomstgericht, een plein van gevel tot gevel, met behoud van de bomen en sfeervolle verlichting. Ook moeten de fietsen weg. Dan komen de schetsen, die Van Vliet heeft gemaakt voor de echte ‘verbeelding’. De deelnemers kunnen vanaf hun telefoon op ‘Menti.com’ een live enquête doen waarna hun meningen anoniem op het scherm verschijnen. Na de gebruikelijke technische commotie is iedereen er klaar voor. Uit de eerste vraag van de enquête blijkt dat er zeven bewoners van de wijken in Amersfoort, twaalf bezoekers van het plein en vier ondernemers meedoen.

Van Vliet heeft drie sfeerbeelden gemaakt die weergeven hoe het plein er uit zou kunnen zien. Het eerste beeld is een plein dat vooral gaat om ‘ontmoeten’: een grote terrassenzone  met veel bomen en perkjes waar je ook tussendoor kan fietsen. Ook staat in het midden van het plein een grote, houten loungebank. De deelnemers kunnen hun mening geven door een woord in te tikken wat hun aanspreekt aan dit sfeerbeeld. Dit kwam redelijk positief uit de verf: groen, Shared Space en meer bomen. Dan komt er kritiek van een deelnemer in de meeting: “Door de vele bomen zullen er ook steeds meer kraaien en duiven, wordt daar dan wat aan gedaan of wordt daar geen rekening mee gehouden?” Volgens De Ligt zou dat geen direct gevolg moeten zijn, maar ze gaan er zeker naar kijken. Het tweede sfeerbeeld is samengevat in ‘Stenig’ door de vele stenen. Het is vooral een ‘flexibel’ plein. Bomen zijn minder belangrijk, maar er komt wel meer plek voor evenementen. Dit plan viel minder in de smaak. Uit de anonieme feedback kwam: “Mag het ook kritiek zijn?” Een andere mening was: “De grijze kleur van de bestrating beïnvloedt de sfeer, eerste indruk die je krijgt. Kan het ook in een andere kleur?” Het derde sfeerbeeld is toekomstgericht en samengevat met het woord ‘Groen’: meer inzetten op een klimaatadaptief plein met veel bomen, struiken, kriskrasroutes en misschien een drinkwaterfontein. “Dat ziet er prachtig uit!”, roept een van de deelnemers in de meeting. In de anonieme enquête blijken mensen groen, klimaatvriendelijk en ‘geen stadsplein’ het beste aan het sfeerbeeld te vinden.

Welk sfeerbeeld zien de deelnemers het liefste terugkomen als nieuwe Varkensmarkt? De organisatoren vragen de deelnemers om te stemmen en de cijfers lopen al snel op bij ‘Ontmoeten’, maar minder bij ‘Stenig’. Uiteindelijk komt ontmoeten op de eerste plaats, ‘Groen’ neemt de tweede plaats in, en stenig blijft achter op de laatste plek. Dan volgen er meer voorstellen van deelnemers. Iemand maakt zich zorgen voor blinden en slechtzienden en er komt een voorstel voor een lichtgevend zitmeubel, maar volgens De Ligt is het daar nog te vroeg voor. Hier gaan de organisatoren mee aan het werk. De uiteindelijke versie wordt niet een van de sfeerbeelden, maar ze kunnen de voorkeuren nu goed gebruiken voor de eerste versie van het plan dat ze voor de zomervakantie bij de gemeente in gaan leveren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *