Stichting Met Je Hart wil ook in Amersfoort afrekenen met eenzaamheid

Stichting Met Je Hart wil ook in Amersfoort afrekenen met eenzaamheid

Bron: Stichting Met Je Hart

Sinds januari 2021 is stichting Met Je Hart ook in Amersfoort actief. Twee initiatiefnemers willen in de gemeente eenzame ouderen die normaal gesproken onder de radar blijven met elkaar verbinden. Al gaat dat in coronatijd behoorlijk lastig. “We hebben nog heel veel ideeën, alleen kunnen we die nu helaas nog niet uitvoeren,” zegt Xenia Hageman, één van de initiatiefnemers.

Renske Mulder is projectcoördinator bij stichting Met Je Hart en overziet het hele plaatje. “We zitten nu op 35 gemeenten door heel Nederland en Amersfoort is er dit jaar bijgekomen. Naast dat ik vrijwilliger ben, heb ik Met Je Hart Amersfoort helpen oprichten en ik ondersteun de teams door heel Nederland. Het doel is om eind dit jaar op 40 actieve gemeenten te zitten.” Stichting Met Je Hart Amersfoort is opgericht in 2013 met één vrijwilliger, zeven restaurants en vier ouderen. Het primaire idee is dat vrijwilligers gaan eten met eenzame ouderen om deze mensen samen te brengen. Deze ouderen waren bij vergelijkbare instanties niet (goed) zichtbaar, ook al hebben zij dagelijks te maken met eenzaamheid. Stichting Met Je Hart wil ook deze ouderen die in Amersfoort wonen met elkaar verbinden. En met een gemiddelde groei van vijf gemeenten per jaar krijgen steeds meer eenzame ouderen de kans op meer gezelligheid.

De stichting heeft haar eigen manieren om in contact te komen met deze eenzame ouderen. “De ouderen die uit zichzelf graag bij onze stichting willen horen zijn vaak de ouderen die nog een stuk mobieler zijn. Wij zijn echt op zoek naar de ‘onzichtbare’ eenzame ouderen die meer zorg nodig hebben. Via bijvoorbeeld familie, buren, huisartspraktijken en wijkverpleging kunnen wij met deze ouderen in contact komen”, aldus Mulder.

De stichting is een landelijke organisatie, maar gemeenten zoals Amersfoort hebben volgens Mulder veel vrijheden. “De uitingen en communicatie zijn hetzelfde, maar verder kunnen gemeenten ook eigen initiatieven inbrengen. Door de coronacrisis kan dat al een behoorlijke tijd niet doorgaan, dus wat we nu doen is veel bellen met deze ouderen en bijvoorbeeld een bloemetje rondbrengen.”

De initiatiefnemers van Met Je Hart Amersfoort, Hageman en Mary Claassens, kenden elkaar voor de start nog niet. Claassens is al een ervaren vrijwilliger en kwam zo bij deze functie terecht. “Een vriendin van mij is actief in deze branche en zij wees mij op deze functie. Daarnaast zat ik ook uit te zoeken wat ik nog wilde op vrijwilligersgebied en ik zag hier veel mogelijkheden in. Wat ik graag zou willen, is meer de verbinding maken tussen ouderen en jongeren. Helaas is het in deze coronaperiode nog niet van gekomen, maar dit blijft wel mijn intentie”, aldus Claassens. Hageman heeft ook zo haar eigen redenen hoe ze bij de stichting is gaan werken. “Ik had eind vorig jaar wat tijd over en liep al langer met het idee rond iets te doen met eenzame ouderen. Het concept van de stichting Met Je Hart past goed bij mij.”

Omdat de stichting in Amersfoort pas een aantal maanden oud is, zitten Hageman en Claassens nog in de opstartfase. “De ouderen die wij nu hebben zijn nog op één hand te tellen, maar daar zijn we al op de koffie geweest en hebben wij bijvoorbeeld een bloemetje gebracht. Ook was het laatst nationale pannenkoekendag en hebben wij deze ouderen blij gemaakt met pannenkoeken. Wat voor ons iets heel kleinschaligs is, kan voor deze ouderen een prachtig gebaar zijn.”

Maar langsgaan is niet het primaire doel van de stichting. Vrijwilligers willen de ouderen met elkaar verbinden door in verschillende Amersfoortse restaurants samen te komen. “Ons grootste doel is om stamtafels te organiseren, maar we zijn afhankelijk van de heropeningsvoorwaarden van de horeca. Dus dat is nog een moeilijke situatie voor ons. Aan de ene kant wil je de ouderen betrekken die eenzaam zijn door onder andere corona, maar tegelijkertijd zijn we nu helaas heel beperkt in onze mogelijkheden”, zegt Hageman. Maar ook al is het voor de ouderen in Amersfoort een lastige situatie, de geluiden vanuit de overheid zijn al een stuk positiever.

Veel ouderen waar de stichting nu op bezoek komt zijn al gevaccineerd. Maar ondanks dat houden we altijd afstand met een mondkapje op als we bij hun langsgaan. We moeten geen dingen meenemen waar deze ouderen niet op zitten te wachten”, aldus initiatiefnemer Hageman. Desondanks is het aan de ouderen zelf om te bepalen of ze het weer durven om de gezelligheid op te zoeken. “Maar zover wij het weten staan de ouderen weer te popelen.”

Over de auteur

Rick Hartkamp

Ik ben graag bezig om mooie en inspirerende verhalen te vertellen en deze onderwerpen op een interessante manier over te brengen op de kijker of lezer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *