Jong-gepensioneerden in de knel door de coronacrisis

Jong-gepensioneerden in de knel door de coronacrisis

In het afgelopen jaar zijn ruim 94.000 werknemers met pensioen gegaan, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor statistiek (CBS). In elke bedrijfstak is het aantal gepensioneerde gestegen in vergelijking met 2019. De Amersfoortse Ria van der Linde (66) is sinds december met pensioen, maar het is voor haar niet makkelijk om voldoening uit haar oude dagen te halen door de coronacrisis.

‘’Ik was altijd aan het zorgen voor mensen, nu moet ik ineens mijzelf bezighouden’’, vertelt Ria van der Linde (66) terwijl ze met een oud-hollands theelepeltje de suiker door haar koffie roert. Van der Linde werkte ruim dertig jaar als kraamverzorgster. Dat deed ze vol passie en liefde. ‘’De eerst week van het leven van een kind is zo bijzonder. Ik krijg altijd zoveel energie van alle vrolijkheid. Elke week ben ik weer in een ander gezin nieuw leven te vieren’’, vertelt de gepensioneerde kraamverzorgster met een brede glimlach.

Nu is Ria van der Linde met haar pensioen. Ze vindt het wel moeilijk haarzelf bezig te houden, mede door de coronacrisis. Van der Linde had een plan gemaakt met dingen die ze graag wilde doen tijdens haar pensioen. Precies in deze plannen gooit het coronavirus roet in het eten. ‘’Ik houd van reizen, naar het theater gaan en met vriendinnen afspreken. Al deze dingen kan ik in deze tijd wel schudden. Ik ben een sociaal mens, die maar geen rust in haar kont kan vinden. Ik wil graag de deur uit en niet alleen maar thuis voor de buis zitten’’, vertelt Van der Linde langzaam terwijl haar ogen afdwalen naar de groenstrook voor het huis.

Renée Visser is pensioencoach en begeleidt mensen tot hun pensioen en tijdens het pensioen. ‘’Veel mensen zijn al enkele jaren voor het pensioen bezig om na te denken wat ze tijdens hun pensioen willen doen. Het pensioen kan je onzeker laten voelen, omdat je afscheid moet nemen van het werkritme waar je bekend mee bent. Je moet het leven een nieuwe indeling geven. Dat is spannend.’’ Visser herkent ook het verhaal van Ria van der Linde. ‘’Mijn grootste tip voor werkenden die richting hun pensioen gaan, is om een plan te maken voor tijdens je pensioen. Veel net gepensioneerden die ik spreek, keken vooral uit naar de vrijheid. Door de lockdowns en reisbeperkingen kunnen veel gepensioneerden niet hun plannen waarmaken, waardoor veel van hen zich best eenzaam voelen. De coronacrisis is voor niemand gemakkelijk, maar een nieuwe fase van het leven beginnen is deze onzekere tijd is extra lastig’’, aldus Renée Visser.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *