Ziekenhuis Meander ondanks versoepelingen positief

Ziekenhuis Meander ondanks versoepelingen positief

De zorg heeft al sinds een jaar te maken met een lastige periode, toch lukt het ziekenhuis Meander Medisch Centrum in Amersfoort aardig om zich staande te houden. Erik van Goor, woordvoerder van het Meander Medisch Centrum, reageert op de versoepelingen en geeft een update over de staat van de IC-afdeling.

De aankondiging van de versoepelingen gaat gepaard met veel positieve reacties, maar deze keuze wekt ook de vraag op: Is dit al een verantwoorde stap om te zetten? Erik van Goor, woordvoerder van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, reageert op deze vraag: “Als ziekenhuis richten wij ons op onze rol in deze crisis. Namelijk het opvangen, verplegen en behandelen van mensen met corona. Kijk, dat Nederland open moet, dat vindt het ziekenhuis ook. Maar wanneer dat plaatsvindt, daar doe ik geen uitspraak over, omdat het gebaseerd is op het advies van het OMT en vervolgens komt er een belangenafweging door de politiek. Het is aan de politiek om daar een weloverwogen beslissing in te nemen.”

De bezetting van de IC-afdeling is een belangrijke factor voor deze afweging. Gelukkig lukt het Meander volgens Van Goor aardig om het hoofd boven water te houden: “De werksfeer is goed, het is voor het ziekenhuis al een jaar lang een uitzonderlijke situatie, maar wij zijn inmiddels goed ingespeeld op het opvangen van corona-patiënten.” Dit is voor een groot deel te danken aan de grotere capaciteit van de IC bedden: “Van de achttien bedden, hebben we er momenteel twaalf gereserveerd voor COVID-patiënten.”

Over de vraag of een vergelijkbare piek zoals in vorig jaar maart gaat komen, is Van Goor vrij duidelijk: “Ondanks dat er afgelopen weken wel veel besmettingen waren, hebben we niet gezien dat er een hele grote piek van patiënten in ons ziekenhuis was. Voorheen hadden we veel meer kwetsbare patiënten, die ofwel door hun leeftijd of door hun ziektes, ziekenhuiszorg nodig hadden als ze besmet waren. We zien nu dat deze groep door de vaccinaties goed beschermd worden.” De belangrijkste verklaring hiervoor? “Jongere mensen hebben minder ziekenhuisopnames. Dus ik verwacht geen enorme piek meer.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *