Een oranje dag in Amersfoort

Een oranje dag in Amersfoort

Honderden mensen liepen gisteren door de binnenstad van Amersfoort, van wie tientallen mensen in het oranje gekleed. Oranjevlaggen hingen uit de ramen en op verschillende plekken zaten mensen te genieten van de zon op een kleedje. Ondanks dat Koningsdag dit jaar anders verliep dan normaal, was de sfeer in de binnenstad van Amersfoort feestelijk.  

Jolanda Prins (33) zit aan een tafeltje bij een restaurant aan de Krankeledenstraat spelletjes te spelen met haar drie kinderen. “Mijn man werkt hier, dus ik vond het een leuk idee om even te komen kijken. Dit jaar moet je het zelf gezellig maken. Nu hebben de kinderen ook wat te doen”, aldus Prins. Mees (8), Bo (4) en Lot (4) zijn in oranje gekleed en spelen ‘wie ben ik’ en Yahtzee. “Ik heb al 450 punten”, zegt Mees trots. Het valt Prins op dat het best druk is in de stad. “Ik denk dat mensen er toch ook echt weer even uit willen om gezelligheid op te zoeken. Het valt mij op dat mensen proberen wat meer uit elkaar te lopen maar of het overal lukt, weet ik niet.

Een paar straten verder zitten Toska Pieters (51) en Johan Pieters (53) met Ben Rademaker (55) en Mariska Rademaker (45) op een kleedje op de Varkensmarkt onder het genot van een drankje en een hapje. Zij lopen de Tasty walk, een georganiseerd evenement waar mensen een route langs verschillende restaurants lopen om daar vervolgens een verrassingsmaaltijd af te kunnen halen. Bij deze stop zijn zij aan het genieten van een carpaccio. “Normaal vieren we Koningsdag in Soest. Dan gaan we in de ochtend naar een vrijmarkt en in de middag zoeken we feest op”, aldus Toska Pieters. “Ik vind het al heel wat dat dit nu weer mogelijk is. Vorig jaar hebben we namelijk helemaal niks gedaan”, vervolgt Johan Pieters. Toch hopen ze alle vier dat volgend jaar weer normaal zal verlopen. “Met een muziekje op een terras zou top zijn”, aldus Ben Rademaker.

Op het Lieve Vrouwekerkhof, staan Maud Tiggelaven (26), Daphne Hoeve (26) en Sanna Botter (23) bij te kletsen tijdens het drinken van een wijntje dat ze zelf hebben meegenomen van huis. Het is druk op het plein. Mensen lachen, praten en drinken biertjes in kleine groepjes. “Ik moet zeggen dat ik schrok van de drukte toen ik vanochtend de deur uitliep, maar zover ik zie, houden mensen wel afstand” Aldus Sanna Boter. “Ik ben blij dat ik weer wat mensen zie. Een beetje levendigheid doet me wel goed. Ik heb de sfeer vooral enorm gemist”, vertelt Daphne Hoeve. “Ik heb een praatje met een onbekende vooral ook erg gemist. Ik heb veel aan mijn vriendinnen hoor, maar dom staan praten met een vreemde is ook wel erg lekker”, vervolgt Sanna Botter lachend.

Wouter de Zeeuw (31), eigenaar Stadscafé Amersfoort, merkte ook de drukte op. “De terrassen stonden al uit voor de heropening van de horeca, dus veel mensen zaten op de grond of stonden tegen de terrastafels aan”, aldus de Zeeuw. Volgens de Zeeuw verliep de dag verder soepel. “Het was gereguleerd en er ontstond geen mensenmassa. Sommige mensen hadden een beetje lak aan de regels, maar over het algemeen deden mensen hun best om afstand te bewaren.”. Voor Stadscafé Amersfoort was het een drukke dag. “We waren de hele dag open om drankjes to go, broodjes en oranje tompoucen te verkopen. Het begon een beetje laat, maar vanaf twaalf uur was het gezellig druk.” Toch hoopt de Zeeuw dat het er volgens jaar anders uitziet. “Het zou mooi zijn als iedereen dan gevaccineerd is en we de draad weer kunnen oppakken van twee jaar geleden.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *