Een kleine troost maar een grote eerste stap voor de horeca

Een kleine troost maar een grote eerste stap voor de horeca

Na maanden wachten mag het weer, met een koud biertje op het terras zitten. Horecaondernemers zijn daar heel blij mee. “Het verzacht deels de pijn van het verlies dat we hebben opgelopen”, zegt Marcos Beshay. Hij heeft samen met zijn vrouw Hanna Beshay restaurants Oliva en A la minute op het Eemplein in Amersfoort. “Er zitten altijd wel mensen op het Eemplein waar onze terrassen staan. Dus waarom kunnen zij daar wel zitten zonder zich aan de maatregelen te houden maar wij moeten dicht blijven?” Dat is een probleem waar meerdere horeca ondernemers mee zaten. Maar nu kunnen ze weer deels open en dat zorgt voor lachende gezichten van zowel de ondernemers als de klanten.  

 

535 horeca ondernemingen zijn hard getroffen door de maatregelen van het coronavirus. De lockdown is sinds 14 december 2020 maar de horeca is al dicht sinds 15 oktober 2020. “Het voelde best wel oneerlijk, aangezien we ons heel goed aan de regels hebben gehouden in de zomer van 2020”, zegt Hanna Beshay, mede-eigenaar restaurants Oliva en A la minute. “Op het terras verplaatsen mensen niet en kunnen ze reserveren. Het gaat er toch om dat de mensen zo min mogelijk verplaatsen?” 

 

Vanaf 14 december 2020 tot en met 19 januari 2021 zou de tweede intelligente lockdown duren. Deze is een aantal keren verlengd en veel mensen raakten gefrustreerd voornamelijk omdat ze niet naar de terrassen mochten. “Ik vind het zonde voor de horecaondernemers. Er leek niet zo veel reden te zijn waarom de terrassen niet open mochten maar de winkels wel open waren”, zegt Smit met een koud biertje en een bitterbal in zijn handen. Smit is heel blij dat hij weer naar het terras mag. “Maar ik ben vooral blij voor de ondernemers. Mijn dochter werkt in de horeca in het centrum van Amersfoort en ze heeft een jaar lang bijna geen inkomen gehad. Ze moest creatief zijn om geld te verdienen. Vorige week zei ze tegen mij dat ze een zucht van opluchting gaf toen ze hoorde dat de terrassen weer opengingen.” Smit is vanaf nu elke dag te zien op de terrassen in Amersfoort. Hij zegt dat hij ze allemaal afgaat.  

 

“Mijn man en ik hebben twee restaurants en de vraag of we allebei de restaurants konden houden bleef de hele tijd boven onze hoofden hangen”, vertelt Hanna BeshayNu is het hen gelukt om ze allebei te houden. “Daar zijn we heel blij mee maar ik ben bang dat als we weer dicht moeten, dat we weer terug bij af zijn.

Dat de terrassen weer opengaan is dus een maar een hele kleine troost maar een goed begin.    

Over de auteur

Sophie Timman

Journalistiek is voor mij een mooi middel om informatie van de ene naar de andere plek te brengen. Wat ik later graag zou willen doen is documentaires maken die mensen inspireren en emotioneren. Ik ben gek op films en muziek dus je kunt me later als filmjournalist zien in het programma films&sterren. Dat lijkt mij in ieder geval heel gaaf!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *