Verkeerd gebruik van de zelftest

Verkeerd gebruik van de zelftest

De schappen van de apotheken en drogisterijen liggen vol met corona zelftesten. Hiermee kunnen de mensen zelf testen of ze corona hebben. Echter, wordt het niet altijd even goed toegepast. Als iemand in aanraking is geweest met een positief persoon, dan moet je de zelftest niet gebruiken. 

 Als het virus het lichaam binnendringt, reageert het lichaam hierop met antistoffen. Deze stoffen passen alleen maar op dit specifieke virus. Hierdoor neutraliseert de antistof het virus en geeft een seintje aan het lichaam om het virus te doden. Deze antistoffen zitten ook in het buisje van de zelftest. “De antistoffen kunnen we maken in het lab”, vertelt Sam Gijsberts, apotheker van Jansen in Amersfoort. De antistoffen uit het lab en de virusdeeltjes gaan aan elkaar vastzitten, waardoor corona zichtbaar wordt. “De test reageert dus niet op andere virussen”, zegt Gijsberts.

 De zelftest is bedoeld voor mensen die voor de zekerheid willen weten dat ze geen corona hebben. Bijvoorbeeld als ze naar school, musea, clubs of restaurants willen gaan. Voor mensen die klachten hebben of in aanraking zijn geweest met iemand die corona heeft, is de test niet bedoeld. “Hiervoor is de zelftest niet betrouwbaar genoeg”, vertelt Putri Hintaran, arts infectieziektebestrijding van de GGD-provincie Utrecht. De test is 80% betrouwbaar, en als mensen zelf de test afnemen daalt het naar 60%. Dit komt doordat er best veel virusdeeltjes nodig zijn om het corona zichtbaar te maken. Het is mogelijk dat de zelftest een negatieve uitkomst laat zien, maar dat de persoon toch positief is. Daarentegen is de PCR-test van de GGD gevoeliger voor de coronadeeltjes. “De zelftest moet je ook niet zien als een vervangende maatregel”, zegt Hintaran. Bij een negatieve test moeten de mensen zich nog steeds aan de maatregelen houden van handen wassen, anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op. Door een fout in de test kan er immers toch iemand zijn die corona heeft.

Als de zelftest een positieve uitslag laat zien, moet de persoon naar de GGD om zich opnieuw te laten testen. De uitslag kan bij de betrouwbaardere PCR-test toch negatief zijn. “Maar deze kans is heel klein”, zegt Hintaran. Bij een positieve PCR-test gaat er een bron-en contactonderzoek van start. “We kunnen ook onderzoeken hoe betrouwbaar de zelftest daadwerkelijk is. Daarnaast help je mee aan het onderzoek naar corona”, vertelt Hintaran. Met deze data komen de GGD meer te weten over hoe het coronavirus zich verspreidt en waar in Nederland het vooral heerst. Dit lukt niet als de persoon zich niet opnieuw laat testen na een zelftest.

Gijsberts vraagt zich af of de betrouwbaarheid van de test wel goed genoeg is. “Als je het mij persoonlijk vraagt, vind ik 20% gemiste positieve testuitslagen best hoog.” Hintaran staat er ondanks de betrouwbaarheid van de test positief in. “Alle kleine beetjes helpen om het virus tegen te gaan. Zolang mensen zich maar aan de regels houden, kan de zelftest een goede aanvulling zijn van de huidige corona regels. ”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *