Verbod op lachgasgebruik in de maak, wanneer volgt Amersfoort?

Verbod op lachgasgebruik in de maak, wanneer volgt Amersfoort?

Met een volledig verbod op het gebruik van lachgas gaat nu ook Tiel, een iets kleinere gemeente vergelijkbaar met Amersfoort, zich aansluiten bij gemeenten zoals Den Haag en Leeuwarden, die lachgasgebruik al onvoorwaardelijk verbieden. De hele Tielse gemeenteraad heeft een motie gesteund die het gebruik van lachgas in de hele gemeente verbiedt. Hiermee moeten overlast en gevaarlijke situaties in het verkeer worden tegengegaan, situaties die Amersfoort niet bespaard blijven.

Met een stijging in klachten, incidenten, overlast en gemeenten die voorsorteren op de landelijke wetgeving omtrent lachgas, is de vraag voor menig bewoner uit Amersfoort wanneer hun woonplaats aan de beurt is. Het begint bijna bij het straatbeeld te horen, lege lachgaspatronen op parkeerplaatsen en vaak nog jonge automobilisten met een ballon in de hand. Een landelijke wetgeving die sinds eind 2019 in de maak is had er op 1 januari 2021 moeten zijn, maar staatssecretaris Paul Blokhuis achtte het plan ‘praktisch onuitvoerbaar’.

In de gemeente Utrecht geldt er sinds vier januari in de wijken Overvecht, Noordwest, West en Zuidwest een verbod op het gebruik en bezit van lachgas. Politie en handhaving delen hier boetes en waarschuwingen uit. Na een jaar zullen de resultaten worden geëvalueerd en wordt het duidelijk of een verbod het gewenste effect oplevert. Indien het gewenste effect bereikt wordt, is het zeer waarschijnlijk dat andere gemeenten met overlast zullen volgen.

‘’Bij een algeheel verbod is het te handhaven, nu niet. Hooguit bijvoorbeeld op het vervoer van lachgascontainers’’, zegt woordvoerster Hogeveen van de politie Midden-Nederland. ‘’In Amersfoort handhaven we niet op het gebruik van lachgas in het verkeer, omdat dit niet is opgenomen in de APV’’. Wél kan er in relatie met incidenten waar lachgas een rol speelt bekeurd worden voor bijvoorbeeld geluidsoverlast, vervuiling op straat of gevaarlijk rijgedrag. Zonder een algeheel verbod blijft het voor de politie in Amersfoort lastig om effectief te kunnen handhaven.

Veel gebruikers van lachgas bagatelliseren de gezondheidsrisico’s enorm. Het gebruik van lachgas veroorzaakt een tekort aan vitamine B12. Dat kan de ruggenmerg schaden en leiden tot een gedeeltelijke dwarslaesie. Volgens neurologen zijn de patiënten die een dwarslaesie oplopen zware gebruikers die soms wel honderd ballonnen op een avond gebruiken, bij één ballonnetje ontstaat er geen neurologische schade. Het probleem is echter dat die ene ‘onschuldige’ ballon steeds vaker leidt tot excessief gebruik. Volgens de politie ligt de leeftijd vooral tussen de 18 en 35 jaar, maar jonger en ouder komt ook regelmatig voor.

‘’Eerst alleen bij een avondje stappen, maar later werd het hele avonden aan een ballon lurken’’, zegt Rick (20) uit Amersfoort (achternaam is bekend bij de redactie). Hij is gestopt met lachgas sinds hij een black-out kreeg tijdens het gebruik ervan. Het is volgens Rick niet moeilijk om aan lachgas te komen, ‘’Elke stad heeft wel een of meerdere personen die lachgas verkopen, ze komen het gewoon brengen.’’ Rick denkt niet dat een verbod alle problemen oplost. ‘’Ik denk dat het wel een beetje helpt, maar het is niet zo makkelijk te controleren als bijvoorbeeld alcohol’’, aldus Rick.

Of er, en zo ja wanneer er een verbod in Amersfoort gaat komen is nog onduidelijk, al lijkt het er steeds meer op dat een verbod onvermijdelijk is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *