‘Protestpicknick’ op Moederdag afgelast vanwege dwangsom

‘Protestpicknick’ op Moederdag afgelast vanwege dwangsom

Een vrouw met twee kinderen op een picknickkleedje, foto ter illustratie

De picknick die op Moederdag was zou plaatsvinden als protestactie tégen de coronamaatregelen is afgelast. De Gemeente Soest dreigde in een brief aan de Amersfoortse initiatiefneemster Kella Victoria (33) een dwangsom van 5000 euro op te leggen als de picknick zou doorgaan. Vorige maand is de protestactie nog op last van de politie verplaatst van het Soesterkwartier naar ‘een geheime locatie’ in de Soesterduinen.

De Facebook-discussiegroep ‘In Opstand voor Kinderen’ had de picknick georganiseerd. De groep heeft ruim 3100 leden vanuit heel Nederland. Het doel van de picknick: een kritische boodschap naar Den Haag en kinderen ‘weer kind laten zijn’, want ook zij hebben te lijden onder de gevolgen van de coronacrisis, volgens Victoria. Zij vindt dat de overheid een hoop tolereerd als het gaat om demo’s voor volwassenen en hooligans en kinderen vergeet. “Juist terwijl de kinderen de toekomst zijn en ouders in de hoek worden gedreven door de maatregelen was het protest zo belangrijk”, vertelt Victoria.

In de brief van de Gemeente Soest aan Victoria staat: “U staakt het organiseren van een Moederdagactiviteit voor zondag 9 mei 2021 in de Soesterduinen of elders in de gemeente Soest. Mocht u desondanks toch worden geconstateerd dat u een dergelijk event heeft georganiseerd verbeurt u een dwangsom van €5000,-.”

Victoria is woest. “Het is erg makkelijk om mij als moeder en overige ouders te intimideren. De kinderen stonden voorop vandaag en velen zijn teleurgesteld!”, vertelt zij. “Er is al zoveel spanning en angst, wij wilden juist een normale dag voor de kinderen.”

Volgens de communicatieadviseur van de Gemeente Soest had het protest kunnen doorgaan als er een vergunning was aangevraagd. “De last onder dwangsom heeft betrekking op het houden van een evenement zonder vergunning. Een demonstratie was mogelijk geweest. Hier hebben we geen aanvraag of melding van ontvangen.”

Mensen reageren op Facebook verontwaardigd op de aankondiging dat de picknick is afgelast. Onder het bericht staan steunende woorden aan de organisatie. Velen vinden het erg dat de picknick onder dwang niet door kan gaan en dat het niet eerlijk is. Iemand reageert: “Het is meten met twee maten, want overal worden er in de meivakantie kinderactiviteiten georganiseerd.” Weer iemand anders vindt het ‘intimidatie’.

De Gemeente Soest laat weten dat ze snapt dat het teleurstellend is dat er op dit moment geen evenementen mogen plaatsvinden. “Op dit moment is dat helaas de situatie. We herkennen ons niet in het beeld dat andere evenementen wel worden toegestaan. Dat is niet aan de orde. Net als iedereen kijken we uit naar het moment waarop er weer meer kan!”

Nicole (38) – volledige naam bekend bij redactie – was van plan om deel te nemen aan de georganiseerde picknick samen met haar twee zoontjes van 8 en 6. Ze wil anoniem blijven, omdat ze bang is voor negatieve reacties op haar besluit. “Ik vind het belachelijk hoe de overheid omgaat met het welzijn van de kinderen in dit land”, reageert Nicole verontwaardigd op de vraag waarom ze van plan was naar de picknick te gaan. “Kinderen zouden gewoon hun leven moeten kunnen leven zonder alle maatregelen. Dit kan nooit goed voor hun ontwikkeling zijn.”

Tijdens de georganiseerde middag zouden er diverse activiteiten zijn voor kinderen zoals spelletjes, schminken en dansen. Er was ook een dj uitgenodigd.

Over de auteur

Sanne Smit

Mijn naam is Sanne Smit. Ik ben eerstejaars journalistiek student op de Hogeschool van Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *