Weggeefwinkel van Mbo Amersfoort geopend: ‘Hier doe ik het voor’

Weggeefwinkel van Mbo Amersfoort geopend: ‘Hier doe ik het voor’

Studenten van Mbo Amersfoort in de weggeefwinkel

Studenten van de opleiding welzijn zijn een weggeefwinkel gestart in het schoolgebouw van Mbo Amersfoort aan de Leusderweg. Vrijdag 21 mei is de winkel officieel geopend door Wethouder Menno Tiggelaar en de voorzitter van het College van Bestuur Mbo Amersfoort Marlies Verkuijlen.

De studenten zijn voor de opening druk bezig geweest met spullen regelen voor het weggeeflokaal. Het project is bedoeld om mensen in deze tijd blij te maken met kleding en spullen. Mensen mogen per persoon zes gratis spullen uitzoeken nadat ze een afspraak hebben gemaakt.

De school is begonnen met het project in samenwerking met de organisatie ‘Sociale Gasten’, zodat studenten praktijkervaring op kunnen doen en iets kunnen betekenen voor een ander. “Sociaal werkers moeten een aantal uren stagelopen door praktijkervaring op te doen en zo het jaar te halen. Door de pandemie was het voor veel studenten lastig om een stage te vinden. Op deze manier leren studenten in gesprek te gaan met mensen die langskomen en ze kunnen iets betekenen voor een ander, wat ontzettend belangrijk is vooral in deze tijd”, vertelt docent en begeleider Randa Yebbur.

“Vrijdagochtend kwamen er al heel veel telefoontjes binnen met mensen die spullen hadden voor ons. We merken dat het aardig begint te lopen. Ook steeds meer studenten leveren hun eigen oude speelgoed of spulletjes in die ze niet meer gebruiken”, aldus Yebbur.

Marwa Maezi student op het Mbo Amersfoort is ontzettend blij dat de school dit project heeft georganiseerd. “Ik kon maar geen stage vinden en dat demotiveerde mij enorm. Ik was wel dertig keer afgewezen voor een stage. De school kwam met dit idee en ging kijken wie er nog geen stage had. We kregen een intakegesprek en mochten langskomen. Je moet niet denken van het is op locatie dus we kunnen doen wat we willen. We krijgen echte stageopdrachten en leren veel in de praktijk. Ik ben al een paar keer tegen dingen aangelopen in gesprekken met mensen. Daar leer je juist van.”

“Het zijn geen alledaagse mensen die langskomen, ze komen niet zomaar. Ik merkte bijvoorbeeld in een gesprek met een mevrouw dat ze zich schaamde. Je komt hier niet omdat je geld hebt maar veel meer omdat je om hulp vraagt en dat kost heel veel moeite en kracht. Mensen willen vooral even lekker kletsen met iemand. Na echt de tijd te hebben genomen voor deze mevrouw merkten we al snel dat ze zich steeds meer op haar gemak begon te voelen en dat is wat wij willen creëren met ons weggeeflokaal”, vertelt Maezi.

De school weet bijna zeker dat als dit project een groot succes gaat worden, het winkeltje onderdeel gaat blijven van de school.“Ik heb aan het einde van de dag een traantje gelaten omdat het me zo heeft geraakt hoe weinig je kan doen voor iemand terwijl je zijn of haar dag maakt. Wij gooien zo vaak spullen weg terwijl anderen deze spullen juist kunnen gebruiken. Je ziet echt dat mensen blij zijn als ze even de aandacht en tijd krijgen”, vertelt Yebbur.

Mensen die graag langs willen komen, moeten eerst telefonisch een afspraak inplannen. Er is een aparte ingang gemaakt voor het weggeeflokaal. “Wij hebben als school bewust rekening gehouden met een aparte ingang voor de gasten die langs willen komen. Op deze manier hoeven ze niet door de reguliere ingang waar alle studenten en docenten langslopen. Er kan natuurlijk altijd een gevoel van schaamte zijn onder de mensen die gratis spullen komen ophalen en dat willen we juist niet. Wat we wel echt mee willen geven is dat iedereen welkom is en dat het niet uitmaakt of je het wel of niet breed hebt”, aldus Yebbur.

Mensen kunnen spullen die ze willen doneren afgeven bij het lokaal. Vanwege de pandemie moet iedereen in het lokaal een mondkapje dragen en zijn of haar handen desinfecteren. Er is een koffiehoekje gemaakt waar mensen hun mondkapje af mogen doen. Per uur mogen er maximaal drie gasten aanwezig zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *