Groen in de stad versus wateroverlast

Groen in de stad versus wateroverlast

foto Bron; Sjon.nl

Er is veel regen gevallen in Amersfoort en dat zorgt voor veel wateroverlast. Na een heftige regenbui valt er veel regenwater en dat water komt in de straten terecht. In sommige delen van Amersfoort loopt het regenwater niet goed weg. De straten staan blank van al het water. Dit komt door de verharding in de stad. Veel tuinen zijn tegenwoordig helemaal bestraat. Amersfoort Rainproof is een organisatie die de wateroverlast, hittestress en droogte in Amersfoort drastisch wil verminderen.

Marieke van der Zeijden werkt vanuit Steenbreek Amersfoort aan Amersfoort Rainproof. Van der Zeijden vertelt: “Amersfoort Rainproof zijn we allemaal, de gemeente, inwoners, organisaties. Samen kunnen we Amersfoort klimaatbestendiger maken. Dat is in 2016 ontstaan. Het is een initiatief van gemeente- en waterschap, vanwege wateroverlast en hittestress in de stad. Dat komt door te veel bestrating en te weinig groen, daardoor zakt er te weinig water in de grond en komt er te veel water in het riool.”

Ilma Pasterkamp woont in Amersfoort Vathorst en zij ziet dit project wel zitten: “Ik ben de enige in mijn hele blok die wel groen in de tuin heeft. Ik heb zelf geen katten maar ze komen wel allemaal bij mij omdat ik vlindertjes en bijtjes in de tuin heb. Het is niet alleen goed voor de afkoeling maar het is ook nog eens een leuk gezicht. Ik word altijd vrolijk van de kleuren in mijn tuin. Ik heb net als mijn buren geen groene vingers maar dat vind ik geen excuus om maar de hele tuin te bestraten. Ik ga zelf een aantal tegels weghalen in de tuin en naast mijn voordeur om daar plantjes in te zetten. Dat is makkelijk te doen en je hebt er plezier van.”

Wat is een oplossing op dit probleem? Meer groen in de stad is veel beter voor de inwoners. Van der Zeijden: “Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer er veel groen is, er meer vocht wordt opgenomen door de planten en water in de grond kan zakken, bijvoorbeeld bomen nemen veel water op. Planten geven koelte af aan de omgeving waardoor hittestress ook veel minder wordt. Stenen werken als kachels. Ze warmen op en als ’s nachts de omgeving afkoelt, dan geven die stenen die opgenomen warmte weer af aan de omgeving en blijft het ’s nachts zo warm. Afkoeling is belangrijk voor onze nachtrust. Vervolgens nemen mensen een airco die alleen maar meer warmte afgeeft aan de buitenomgeving en dat versterkt het probleem alleen maar meer.”

Het percentage groen-bestrating willen de organisatoren van Amersfoort Rainproof graag op een verhouding van 60-40 zien. 60 procent groen is een mooi en realistisch doel omdat iedereen wel een terrasje wil in de tuin. Nu hebben ze bedacht dat mensen zelf in hun tuinen kunnen meehelpen aan het project door zelf groen te plaatsen. Hoe kunnen mensen thuis helpen? Van der Zeijden: “Vang regenwater zo hoog mogelijk op. Dit regenwater kan hergebruikt worden. En leg groen op het dak en maak je tuin groen, dan koelt het in de zomer beter af. Dan is er regenwater opgevangen in plaats van dat het verloren is gegaan in het riool, waardoor de straten minder snel blank staan en de stad koeler blijft.“

Via social media en websites proberen de mensen van Amersfoort Rainproof zo veel mogelijk tips en adviezen te geven om hun doel te bereiken. Zo willen ze zo veel mogelijk mensen te bereiken via social media kanalen, workshops en speciale regenwatercoaches geven advies over bijvoorbeeld hoe met regenwater om te gaan door op te vangen/ infiltreren. Het excuus over geen groene vingers hebben, geldt niet meer. Meer groen in de stad vermindert wateroverlast en is gezond voor de inwoners.

Over de auteur

Sophie Timman

Journalistiek is voor mij een mooi middel om informatie van de ene naar de andere plek te brengen. Wat ik later graag zou willen doen is documentaires maken die mensen inspireren en emotioneren. Ik ben gek op films en muziek dus je kunt me later als filmjournalist zien in het programma films&sterren. Dat lijkt mij in ieder geval heel gaaf!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *