Verkoop instrumenten gestegen. “Het compenseert misgelopen verdiensten”

Verkoop instrumenten gestegen. “Het compenseert misgelopen verdiensten”

Jan Zonjee omringt door gitaren

Corona haalt de innerlijke muzikant in mensen naar boven. De verkoop van instrumenten is gestegen door de coronacrisis. “De verkoop en reparaties van gitaren zijn flink toegenomen”, zegt de Amersfoortse gitaarbouwen Jan Zonjee. In zijn tuin staat een huisje ter grote van een studentenkamer waar Zonjee zijn gitaren bouwt. “het is fijn dat de verkoop van gitaren goed ging. Dit compenseert een beetje de misgelopen centen.”

“Mensen halen hun stoffige gitaren van de zolder, dan merken ze dat de gitaar kapot is. Hierdoor is de vraag naar reparaties flink gestegen”, zegt Zonjee. Naast reparaties bouwt hij sinds 1998 ook zelf gitaren. Het zijn niet de meest toegankelijke gitaren die hij maakt. De prijzen liggen rond de drieduizend euro. “Ondanks de hoge prijs is de verkoop van mijn gitaren flink toegenomen. Mensen hebben veel meer tijd om op internet te gaan zoeken naar gitaren. Zo komen ze op mijn website, terwijl ik niets aan promotie doe,” zegt Zonjee. Meestal verkoopt Zonjee zijn gitaren op instrumentenbeurzen. Dit is door de coronacrisis niet mogelijk. “De verkoop op de website compenseert de gemiste inkomsten van de beurzen.”

Overal hangen gitaren in het werkhuisje Sommige zijn bijna af . “Hier heb ik een esdoorn plank. Dit hout koop ik in Duitsland, want in Nederland zijn geen winkel waar je hout, het zogenaamde toonhout, voor muziekinstrumenten kunt kopen”, zegt Zonjee. Als eerst wordt de plank in de juiste vorm gezaagd. Dit doet Zonjee in een apart kamertje waar allemaal verschillende machines staan. “Eerst was dit één grote ruimte, maar ik heb er een apart kamertje bij gemaakt. Sommige houtsoorten kunnen kankerverwekkend zijn door in te zagen.” De volgende stap is het buigen van de zijkant. “Dit doe ik met heet water en een warmtedeken die speciaal gemaakt is voor gitaren”, zegt Zonjee. De deken is een langwerpige oranje rubberen doek die over het langwerpige hout wordt gelegd. Als alles is vervormd en gezaagd, kan het in elkaar zetten van de gitaar beginnen. Als een soort van puzzel stukken lijm Zonjee het aan elkaar. De snaren erop en dan is de gitaar klaar. De luchtvochtigheid houd hij in dit proces nou lettend in de gaten. Op drie verschillende plekken hangen luchtvochtigheidsmeters. “De vochtigheid van de lucht kan de gitaar aantasten. Bij een te lage luchtvochtigheid komen er scheuren in de gitaar,” zegt Zonjee.

De gitaren kan Zonjee op maakt maken. Dit is anders dan in de winkel waar de standaard afmetingen verkocht worden. “Sommige mensen hebben hele grote handen, dan is het fijn als er meer ruimte tussen de snaren zit,” zegt Zonjee. “Op dit moment bouw ik minder gitaren. Ik heb nog genoeg gitaren staan voor de verkoop.” Hij maakt nu vooral gitaren met cursisten. In de werkkamer staan vier werkbanken voor drie cursisten. Van december tot maart hebben deze werkbanken leeg gestaan, waardoor Zonjee geen inkomsten kreeg van de cursussen. “Het was fijn dat de verkoop van de gitaren goed ging want de cursussen hebben door corona een tijdje stilgelegen”, zegt Zonjee.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *