Gemeente Amersfoort gaat toeristenbelasting heffen vanaf 1 juli

Gemeente Amersfoort gaat toeristenbelasting heffen vanaf 1 juli

Bed en Breakfast ‘De Blije Boomgaard’

Eigenaren van bed en breakfast ‘De Blije Boomgaard’ in Hoogland zijn teleurgesteld over het besluit dat de gemeente Amersfoort toeristenbelasting gaat heffen vanaf 1 juli. “We voelen ons niet serieus genomen.” In de raadsvergadering op 22 mei werd het besluit definitief genomen.

 Erik en Angelique Fisscher runnen sinds mei vorig jaar bed en breakfast De Blije Boomgaard. Op 30 april dit jaar kregen ze een brief van de gemeente waarin het bedrag van 2,40 euro per persoon en de ingangsdatum van 1 juli 2021 voor de toeristenbelasting vermeld stond. Toen ze de officiële brief onverwachts ontvingen, waren ze in eerste instantie boos. “We hadden vooral bezwaar tegen de korte termijn dat ze het ons lieten weten. Van 30 april tot 1 juli is veel te kort om alles te moeten regelen. Ondanks de coronacrisis loopt het bij ons goed en zijn er al veel boekingen gedaan voor de komende zomermaanden. Wij willen dan niet tegen onze gasten die al geboekt hebben, zeggen dat er nog eens een bedrag bij komt. Daarnaast moeten we al onze systemen aanpassen en alle mensen informeren dat we vanaf die datum belasting moeten heffen”, vertelt Erik Fisscher.

In 2014 besloot de gemeente Amersfoort om de toeristenbelasting af te schaffen. Op die manier kon Amersfoort zich onderscheiden van de andere steden in Nederland als gastvrije stad. Vorig jaar presenteerde wethouder Willem-Jan Stegeman (D66) de begroting voor de komende vier jaar en daarin werd duidelijk dat de gemeente een flink bedrag tekortkomt. De wethouder kwam met het voorstel om de toeristenbelasting weer terug in te voeren, wanneer en hoeveel het bedrag zou worden was nog niet duidelijk. Op deze manier hoopt de gemeente een deel van het begrotingstekort te dichten.

Op 11 mei vond er een inspraakmoment in De Ronde plaats waar de Fisschers, de eigenaren van het Mercurehotel en de eigenaren van logies De Gaper gebruik van maakten. “Het was helaas digitaal wat het iets lastiger maakte, maar we vonden het wel heel belangrijk om te gaan. Ondanks dat we van het inspreekrecht gebruik mochten maken, voelden wij ons niet gehoord. We hadden echt het idee dat de beslissing volgens de raad al besloten was en we niet serieus werden genomen”, aldus Fisscher.

Na het inspreekrecht besloot het echtpaar een brandbrief te sturen naar de gemeente. De oppositiepartijen CDA, Amersfoort2014, Denk, de Burger Partij Amersfoort en de PvdA begrepen de zorgen uit de brief goed en dienden een amendement in. “Er was nog geen definitief besluit genomen over de hoogte van het bedrag, dus we vonden het voor de branche heel kort dag om dan nog alles te moeten regelen. Ik heb het amendement ingediend om op deze manier de ondernemers meer tijd te geven. De ingangsdatum hadden wij het liefst gezien op 1 september”, aldus Jan de van der Schueren, uit de CDA-fractie.

Ook het besluitbedrag van 2,40 per persoon per nacht vinden de Fisschers veel geld. “De gemeente heeft dit bedrag gebaseerd op onderzoeken en constateerde dat 2,40 onder het gemiddelde van Nederland ligt. Wij hebben alleen zelf onderzoek gedaan en kwamen op heel andere getallen uit. We hadden het meer gewaardeerd als de gemeente het langzaam op zou bouwen. In plaats daarvan heft de gemeente uit het niets gelijk zo’n hoog bedrag. Voor twee personen die willen boeken is dat al vijf euro per nacht extra. In eerste instantie zou de gemeente twee euro heffen dus dat het bedrag hoger is geworden begrijpen we niet. De oppositie heeft daar vragen over gesteld maar dat werd ter zijde geschoven. Het komt er voor ons op neer dat ze het geld gewoon nodig hebben maar dat gaat in onze ogen niet terug naar onze toeristen”, vertelt Fisscher.

Op 25 mei, tijdens de laatste raadsvergadering, is het amendement toch afgewezen ondanks alle brandbrieven en bezwaren vanuit de ondernemers. Erik en Angelique Fisscher hebben besloten hun gasten in de zomermaanden juli en augustus niet te belasten met de 2,40 per nacht die erbij zou moeten komen. Vanaf 1 september gaan zij de prijzen verhogen met de vastgestelde belasting. De eerste twee maanden zullen ze dus uit eigen zak de belasting gaan betalen. Ze hopen op deze manier hun gasten tegemoet te komen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *