Verdere maatregelen voor een rookvrij Utrecht: “We willen in de loop van dit of volgend jaar naar rookvrije bushaltes toekunnen.”

Verdere maatregelen voor een rookvrij Utrecht: “We willen in de loop van dit of volgend jaar naar rookvrije bushaltes toekunnen.”

In een samenwerking van de gemeente Utrecht en vervoersbedrijf Qbuzz wordt er gewerkt aan een plan om de bushaltes in de stad rookvrij te maken. Dit is het resultaat van een raadsbrief die eerder aan de gemeente is gepresenteerd.

De gemeente Utrecht heeft naar aanleiding van deze brief een beleidsplan opgesteld om verdere stappen te kunnen ondernemen. Zo is er sinds twee maanden een rookvrije zone ingesteld bij de bus perrons op Utrecht Centraal. In het plan van aanpak dat de gemeente met vervoersbedrijf Qbuzz gaat maken, is het de bedoeling dat er in de loop van dit of volgend jaar, sprake kan zijn van rookvrije bushaltes door heel Utrecht.

“Maar zover zijn we nog helemaal niet”, zegt Jaap van Kruijsdijk, beleidsmedewerker volksgezondheid bij de gemeente. “Het kan zijn dat we gefaseerd gaan werken, maar dat moet nog blijken uit de gesprekken met Qbuzz. Misschien dat dan eerst de bushaltes waar veel kinderen wonen of gezondheidsinstellingen dichtbij zijn, als eerst gedaan worden”. Volgens van Kruijsdijk moet hier nog goed over gesproken worden: “Ze willen meewerken aan het plan van aanpak, maar dat kan dus geleidelijk gaan en wil dus helemaal niet zeggen dat alle haltes al eind dit jaar rookvrij worden.”

Toch is niet iedereen even positief over deze maatregel. “Deze maatregel is naar mijn mening betutteling en vooral onderdeel van symboolpolitiek,” zegt David Bosch, gemeenteraadslid van de PVV. “Rekening houden met elkaar is altijd een optie en dergelijke regels zijn daar niet voor nodig. We zetten ons liever in voor goede voorlichting en informatie“. Ook over de handhaving is Bosch sceptisch: “Op een halte ergens verder in de stad gaat dit lastig. Wie gaat deze nieuwe regels handhaven? Precies, dat gaat helemaal niets worden.”

Tot nu toe kunnen er nog geen boetes uitgedeeld worden aan mensen die alsnog besluiten op de desbetreffende haltes een sigaret op te steken. “We gaan uit van een rookvrije zone, dus dat is niet wettelijk vastgelegd in de algemene plaatselijke verordening (APV). Er kan wel aangesproken worden, maar geen boetes opgelegd worden.” Tot nu toe is de maatregel dus vooral gebaseerd op de moraal van de roker. Volgens Marcel Vonk, gemeenteraadslid van Groenlinks, een goede zaak: “Het kan mensen net dat stukje zelfverzekerdheid geven, het kan dan net wat makkelijker worden om tegen mensen ‘Liever niet’ te zeggen. Uiteindelijk willen we het wel opnemen in de APV, maar dit is nog een te grote stap.”

Volgens Vonk is de volgende stap vrij duidelijk: “Wat ik eigenlijk nog liever zou zien gebeuren, is dat er geen sigaretten meer in de supermarkt verkochten worden. Zodat je echt naar de Primera of sigarenboer moet om sigaretten te halen”. Over het gebruik van accijns voor een rookvrij Utrecht is Marcel minder enthousiast: “We proberen om het te ontmoedigen, niet om het onmogelijk maken. Je hebt een hele grote groep rokers die al weinig geld en problemen hebben, voor die mensen kan een sigaretje ook een uitlaatklep zijn. Denk hier ook aan mensen die een drugsverslaving hebben gehad, waarbij een sigaret de reden is dat ze niet terugvallen. Dus om het helemaal onmogelijk te maken om aan sigaretten te komen, ben ik niet voor. Wellicht zou je hier met tien tot vijftien jaar opnieuw naar kunnen kijken.”

Dit is niet de eerste rookvrije maatregel die de gemeente Utrecht heeft ondernomen, zo vroeg de ChristenUnie, PvdA, Denk en Student & Starter vorig jaar al om rookvrije zones op alle speelplekken in te voeren. Ook werden eerder de terreinen van een aantal Utrechtse zwembaden al sinds de zomer van vorig jaar rookvrij.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *