‘Ik vind het fijn dat ik mensen kan helpen, maar ik haal er geen voldoening uit’

‘Ik vind het fijn dat ik mensen kan helpen, maar ik haal er geen voldoening uit’

De Amersfoortse Natalie van Werken helpt mensen uit Amersfoort die in de schulden zitten. Dit doet zij door middel van boodschappen pakketten en gratis spullen weg te geven. Ook zet ze inzamelacties op voor mensen die het niet breed hebben. Ze heeft inmiddels een vrij grote Facebook-groep waarin iedereen elkaar helpt als ze de mogelijkheid hebben.

Hoe bent u hiermee begonnen?
Het is allemaal begonnen toen mijn moeder overleed, afgelopen december was dat acht jaar geleden. Mijn moeder was altijd van dingen weggeven en spullen een tweede leven geven. Dus toen haar spullen uit huis moesten, wilde ik ervoor zorgen dat die spullen ook op een goede plek terecht zou komen. Toen ben ik de Facebook-groep gestart. Omdat wij in een benarde situatie zaten in verband met het geld dat wij kregen om het huis naar originele staat terug te brengen na twintig jaar vroegen wij om hulp. Die hulp kregen we dan ook in ruil voor spullen. Dus, twee uurtjes klusjes doen en mocht de lamp mee.

Wie heeft u allemaal kunnen helpen met deze groep?
Nou ja, door het groeiende aantal leden en het groeiende aantal dingen dat werd aangeboden hebben wij heel veel verschillende mensen kunnen helpen. Voedsel, geld, het maakte niet uit, we hebben het allemaal ingezameld voor verschillende doelen.

Hoe gaat een inzameling in zijn werking?
Het begint allemaal met de aankondiging van een inzameling. Vragen wie er wat wil doneren en waarvoor je kan doneren. Neem als voorbeeld een inzameling die we hebben gedaan voor een jongen die nooit zijn verjaardag heeft kunnen vieren. We hebben geld ingezameld voor een verjaardagsfeestje, maar ook slingers en ballonnen zodat het huis versierd kon worden. Zelfs een sportzaak heeft een cadeaubon gedoneerd zodat die jongen een keer kon winkelen in de sportzaak.

Hoe is uw relatie naar de mensen waarvoor u spullen inzamelt?
Ik probeer het zo oppervlakkig mogelijk te houden. Zodra ik de mensen leer kennen krijg je een emotionele band met hen en dan ga je er zelf op achteruit. Dat moet niet gebeuren. Klinkt heel stom, maar ik wil eigenlijk zo weinig mogelijk van ieders privésituatie weten. Ik vertrouw er wel op dat ze het echt nodig hebben, verder weet ik niks. Als mensen er even over willen praten wil ik met alle liefde luisteren, maar ik heb mezelf er zoveel mogelijk voor afgesloten.

Wat haalt u hier zelf uit?
Heel eerlijk? Niks. Het kost mij heel veel tijd maar ik haal er niet écht voldoening uit. Klinkt gek hé? Het is puur mensen helpen. Voldoening hieruit halen zal nooit kunnen, er zijn veel te veel mensen die hulp nodig hebben. Veel te veel mensen die in de schulden zitten terwijl het niet altijd hun eigen schuld is. Ik zal nooit denken: ‘Zo, dit heb ik mooi voor elkaar.’ Omdat ik weet dat er nog twintig mensen staan te wachten op bijvoorbeeld gratis boodschappen omdat ze het zelf niet kunnen betalen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *