Licht uit, spot aan en spelen maar!

Licht uit, spot aan en spelen maar!

De theaters zijn weer open na 8 maanden dicht te zijn geweest en er staan verschillende cabaretiers klaar om weer op te treden. De theaterzalen zijn dan wel halfvol maar het publiek is net zo enthousiast, al niet enthousiaster dan vóór de coronacrisis. Cabaretier Rayen Panday staat met zijn nieuwe theatertour ook in de Flint in Amersfoort. Het is een gezellige sfeer in theater de Flint en de werknemers zijn ook weer blij om aan de slag te gaan.

Er zijn ongeveer 50 mensen in de verzamelruimte waar normaal 180 mensen stonden te wachten om de zaal in te gaan om een dansshow, theaterstuk of cabaretoptreden te zien. Medewerker Judith, achternaam bekend bij de redactie, zegt: “Het is wel apart. Normaal was het veel drukker en stond je ook met meerdere medewerkers de gasten te verwelkomen. We vinden het wel heel fijn om weer aan de slag te gaan. Er is geen pauze meer dus we moeten drankjes voor de show uitdelen. De horeca gaat dicht om tien uur ’s avonds en dat voelt toch wel raar. Meestal blijven mensen nog voor een drankje en een hapje om de show te bespreken maar dat gaat helaas niet. Hopelijk met verdere versoepelingen mag het wel weer. Dat zijn toch wel echt de sfeermakers.”

Dan worden de mensen per groepje naar de zaal geleid. Tussen elk huishouden moeten twee stoelen zitten. Sommige mensen zijn netjes gekleed en hebben zich uitgesloofd om de goede outfit uit te zoeken. Andere mensen zijn nog aan hun joggingbroek gewend en zijn nog niet bereid om de coronapak te verwisselen voor een mooi pak. Licht uit, spot aan en spelen maar! In het begin moest het publiek nog inkomen. De eerste grappen kwamen nog niet helemaal aan maar langzamerhand werd het publiek enthousiaster en werden er ook gesprekken gevoerd tussen de cabaretier Rayen Panday en het publiek. In zijn show zegt Rayen Panday: “Ik vind het wel tof zo. Tuurlijk is het heel anders dan voorheen met een groot publiek, maar ik vind het wel leuk zo. Dit gaan we nooit meer zo meemaken. Dat hopen we natuurlijk omdat we nooit meer in deze situatie willen zitten, maar het is wel speciaal om voor een klein publiek te spelen. Ik maak contact met jullie en jullie met mij. Ik hoop natuurlijk snel weer naar normaal te gaan maar deze bijzondere momenten neemt niemand ons meer af.”

Marieke Marcus is een trouwe gast bij theater de Flint. “Ik vond het echt super leuk om weer naar het theater te kunnen gaan. Heerlijk om gewoon weer een avondje weg te kunnen na zo’n lange tijd waarin we zelfs een behoorlijke tijd avondklok gehad hebben. Ik ga al heel lang minimaal 6 keer keer per jaar naar het theater, maar als er echt hele leuke voorstellingen zijn zelfs vaker. Ik woon vlakbij de Flint, dus dat is het gemakkelijkste maar soms rij ik ook naar Utrecht, Amsterdam of andere steden ervoor. Mijn voorkeur gaat uit naar cabaret, dus echt een avondje lachen had ik wel gemist,” vertelt Marieke Marcus die ook aanwezig was bij Rayen Panday. “Ik vond het leuk dat het heel erg persoonlijk voelde omdat we maar met zo weinig mensen waren. Ik vind het echt knap dat Rayen met willekeurige mensen een praatje aan gaat, maar er altijd wel een grappige draai aan kan geven. Voor mijn gevoel hadden er wel 2 keer zoveel mensen in de zaal gekund, met inachtneming van alle corona maatregelen. Ik kan me voorstellen dat het voor een theater (en de artiesten) het niet winstgevend kan zijn als er maar 50 mensen in de zaal mogen, want ze hebben wel personeel nodig,” aldus Marcus.

Ondanks de moeilijke tijden die de coronapandemie heeft gebracht, zijn de mensen des te blijer dat de theaters weer open zijn.

Over de auteur

Sophie Timman

Journalistiek is voor mij een mooi middel om informatie van de ene naar de andere plek te brengen. Wat ik later graag zou willen doen is documentaires maken die mensen inspireren en emotioneren. Ik ben gek op films en muziek dus je kunt me later als filmjournalist zien in het programma films&sterren. Dat lijkt mij in ieder geval heel gaaf!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *