Column: geef het slachtoffer niet de schuld

Column: geef het slachtoffer niet de schuld

Het niet meer dragen van naveltruitjes, shirtjes met diepe decolleté of te korte rokjes en broeken zou ongemakkelijke situaties op de middelbare school moeten voorkomen. Daarom is het volgens de directeur van de Amersfoortse middelbare school het Element beter om deze kledingstukken op school te verbieden. Is dit terecht of een typisch geval van victimblaming?

Ongeveer twee weken geleden kregen ouders van de leerlingen van het Element een mail waarin te lezen was dat kinderen gepaste kleding naar school moeten dragen om opmerkingen voor te zijn. Hier schrok ik van, want dit is een typisch geval van victimblaming. Leraren zouden volgens de school moeite hebben met een diep decolleté of korte rokjes. Het is niet oké dat jonge meiden de dupe worden van iets wat niet hun schuld is, want iedereen zou vrij moeten zijn te dragen wat hij of zij wil. Tuurlijk zijn ook daar grenzen, maar zowel ouders als leerlingen weten dat je bijvoorbeeld niet in een bikini naar school kan. Zowel docenten als ieder ander, zouden de normále kledingkeuzes van jonge meiden moeten respecteren in plaats van seksualiseren.

Als meiden niet meer kunnen dragen wat ze willen dragen op de middelbare school, krijgen ze al op jonge leeftijd de schuld van catcalling onterecht voor hun schoenen geschoven. Wanneer je als jonge meid wordt nagefloten, zowel in de school als erbuiten, hoort dit nooit te voelen als je eigen schuld. Kleding zou niet het probleem moeten zijn, maar de mensen die hier verkeerd naar kijken wel. Door een verbod te leggen op wat beschouwd kan worden als ‘sexy’ kleding, geef je de mensen die naroepen of met verkeerde intenties kijken gelijk in wat ze doen.

We leven in het jaar 2021 en in een land waar we als het goed is vrij zijn in wat we dragen, zeggen, denken en voelen. Het besluit van deze school gaat lijnrecht tegen die bewuste vrijheid in. Zo’n groot onderwerp maken van iets dat volstrekt normaal is, is belachelijk. Koltruien dragen in de zomer is namelijk ook niet de oplossing. Sterker nog, uit mijn eigen ervaring als vrouw gesproken, als iemand een lichaam als seksobject ziet, gebeurt dit ook in een te grote trui en losse joggingsbroek.

Laat iedereen dus dragen wat hij of zij wil dragen en besteed aandacht aan de schuldigen van catcalling in plaats van aan de slachtoffers.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *