De kunstwandelroute door Amersfoort ‘Een leuk uitje, ook na corona’

De kunstwandelroute door Amersfoort ‘Een leuk uitje, ook na corona’

Door de coronacrisis kunnen er geen toeristenroutes onder leiding van een gids gelopen worden. Dat is een slag op het Amersfoortse toerisme en de Amersfoortse lokale culturele sector. Begin 2021 kwam er daardoor een boekje uit: ‘Rondje van de Stad’. Daarin konden toeristen en Amersfoorters een cultureel rondje door Amersfoort lopen. De kunstwandelroute is bedoeld om lekker te bewegen tijdens de coronacrisis en de Amersfoortse cultuur op te snuiven. Op maandag 14 juni 2021 loopt de echte Amersfoorters Cor van Leuveren (82) en zijn dochter Mariska van Leuveren (45) de route.

Op de zonnige maandag is het startpunt de Koppelpoort. Cor van Leuveren slaat het boekje open en vind de eerste informatie over de Koppelpoort en de bijbehorende kunstenaar. In het geval van de koppelpoort is de eerste kunstenaar Jacques de Waart. De vader van Mariska leest het bijbehorende stukje aan zijn dochter voor. Waarna hij vragend kijkt naar de QR-codes die erbij staan. Mariska weet wel raad met de QR-codes en scant de code. Al snel komen ze uit bij een uitlegfilmpje over de locatie en artiest. Ze bekijken die en kijken op de kaart waar ze vervolgens heen moeten gaan.

De volgende stop is de Mannenzaal. Onderweg, wandelend met de zon in het gezicht, verteld Cor tegen zijn dochter allemaal kleine weetjes over vroeger. Hij legt met een grote lach op zijn gezicht de route uit die hij vroeger fietste naar zijn werk. Eenmaal aangekomen bij de Mannenzaal bekijken ze opnieuw de locatie en de kunstenaar. ‘Eigenlijk wel jammer dat het alleen maar over kunst gaat, er is ook heel veel leuks te vertellen over de Mannenzaal zelf’, verteld Cor. ‘Ik begrijp dat het een kunstroute is maar misschien zouden ze als vervolg een algemene informatieroute maken voor Amersfoort, dat lijkt mij ook leuk’.

In het boekje staat bij elke stop een horecatip, waar de wandelaar een tussenstop kan maken tijdens de wandeling. De wandeling is niet niks, is te merken aan Cor. Hij begint wat moeilijker te lopen en leunt steeds meer op zijn wandelstok. Het is een flinke wandeling voor een man van 82. Daarom maken Cor en Mariska een stop bij de horecatip van stop zes. Bij BUUF  in de Serre, vlak bij het Burgerweeshuis. Tijdens de stop bekijken de vader en dochter de rest van de route en spieken zij alvast bij de informatie van de volgende stops onder genot van een flink stuk appeltaart en een kopje thee.

Na een lekker kopje thee in de zon lopen ze verder naar de resterende stops. Onder andere Het Gasthuys, de Kamperbinnenpoort en tot slot de Sint Aegtenkapel vlak bij stop 1. ‘Een mooi rondje hebben we gemaakt Mariska, heel erg leuk hoor’, zegt Cor lachend. Hij is wel moe, van het vele lopen. ‘Mensen moeten wel een goed stukje kunnen lopen en een handige dochter mee hebben voor de QR-codes’, legt hij uit. ‘Als je niet handig zou zijn met die codes zou het een stuk minder leuk zijn geweest’. Cor legt uit dat hij de combinatie van de hedendaagse kunstenaars in combinatie met de oude plekken in Amersfoort heel erg leuk vindt. ‘Echt weer eens een dagje uit, toch Mariska’, zegt hij. Mariska legt uit dat ze het fijn vindt dat ze veilig weer een dagje op pad kan met haar vader. ‘Dat hebben wij lang niet meer gedaan.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *