Veel onduidelijkheid rond coronamaatregelen: GGD kan ook niet altijd helpen.

Veel onduidelijkheid rond coronamaatregelen: GGD kan ook niet altijd helpen.

De versoepelingen zijn begonnen. De strenge coronamaatregelen komen langzamerhand te vervallen en inmiddels zijn steeds meer mensen gevaccineerd. Dit goede nieuws wordt blijkbaar niet zo duidelijk overgebracht, want de vragen stromen binnen. Die vragen komen terecht bij de GGD-hulplijn, maar ook daar weten ze niet altijd het goede antwoord te geven. 

Bram Vos, medewerker bij de GGD: “Wij zeggen wat we geleerd hebben. Het kan natuurlijk zijn dat ook wij iets verkeerds hebben meegekregen. Dit kan zorgen voor verwarring en onduidelijkheid bij iedereen.” Miscommunicatie zorgt voor veel problemen. Zo kan een opmerking van Mark Rutte niet 100% duidelijk zijn voor iedereen. Verder heb je ook nog steeds de ‘Wappies’ die op een andere manier naar corona kijken en verkeerde informatie overbrengen. Bram Vos heeft wel eens een Wappie aan de telefoon gehad: “Ja dat was zo gek. Ik kwam met de melding dat hij positief getest was, maar hij bleef het maar ontkennen en zei al bij mij aan de telefoon dat hij gewoon naar buiten zou gaan. Hij vond dat dat kon omdat hij al een vaccinatie had gehad. Nou weet hopelijk de rest van Nederland wel dat dat niet de bedoeling is.”

De meeste vragen gaan over het reizen in het buitenland. Vos: “Je hebt een geel boekje nodig met een stempel of een negatieve PCR-test. Punt, meer niet.” Dit lijkt gemakkelijk maar er kan een hoop fout gaan. Zo ook bij de familie van Annabel Spoor uit Amersfoort. Zij zouden begin juni op vakantie gaan. De hele familie had ruim van te voren een test gedaan. Maar op de ochtend van vertrek bleek er één uitslag te missen. Boos en teleurgesteld hebben zij toen de vakantie moeten verplaatsen. Annabel Spoor: “Ja, het was mijn broers schuld. Hij had moeten checken of hij überhaupt een uitslag had gekregen. Maar ik snap ook wel dat hij dacht dat iedereen wel gewoon vanzelf een uitslag zou krijgen.” Annabel Spoor en haar familie waren niet de enigen; ruim 10% van de geboekte vakanties in juni kon niet doorgaan doordat de testuitslagen niet in orde waren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *