Geslaagd zijn in 2021

Geslaagd zijn in 2021

Jasmijn van Kooten is nu 18 jaar en net geslaagd. Zij behoort tot de klas van 2021. Na veel discussies over examens, punten en wegstreep-mogelijkheden, moest deze klas toch de landelijke examens doen. Na de chaos van 2020 leek het misschien wel onmogelijk om te slagen.

Dacht je dat je het ging halen?

Ik stond er niet super goed voor. Ik stond voldoendes, maar gewoon niet hele hoge. Ik dacht dus wel dat ik het ging halen. Ook de versoepelingen stelden mij gerust, want die zorgden ervoor dat ik niet zomaar kon zakken. Na afloop denk ik ook wel van, je moet het wel heel slecht gedaan hebben als je gezakt bent. Wat ik van te voren trouwens niet had verwacht is dat ik heel erg omhoog zou gaan met mijn cijfers. Ik ben daar wel echt trots op. Ik ben namelijk bij elk vak omhoog gegaan door de cijfers van mijn examen.

Had je liever vorig jaar in je examenjaar gezeten?

Nee, ik denk het niet. Ik had wel graag mijn diploma willen halen zonder examen. Het was best oneerlijk dat wij die nu wel moesten doen, maar nu voelt het wel alsof ik het meer verdiend heb. Mijn cijfers waren veel hoger dan verwacht en dan wat ik gemiddeld stond, dus ik heb echt laten zien dat ik het kan!

Wat vond je van de versoepelingen?

Ja, die bestonden vooral uit meer herkansingen en één vak helemaal wegstrepen. De herkansingen vond ik heel fijn. De enorme druk werd wat minder en het zorgde voor rust. Een vak wegstrepen vond ik een stomme versoepeling, want dat wil je niet. Het is dan zo dat je alleen geslaagd bent omdat je een heel vak hebt weggestreept, dus eigenlijk kon je het dan gewoon niet.

Hoe was het in je klas? Hoeveel geslaagd/gezakt?

Twee klasgenoten moesten een herkansing doen en zijn daarna toch geslaagd. Zelfs in mijn hele vwo-jaarlaag is niemand gezakt. Als je voor de examens had gevraagd hoeveel dachten te zakken, waren dat er wel veel. Maar uiteindelijk is dus niemand gezakt.

 

Heb je plannen voor volgend jaar?

Ja, ik ga sociologie studeren in Utrecht aan de Universiteit. Mijn studie heeft gezegd dat ze de eerstejaars voorrang geven op fysieke lessen. Als toch alles weer online moet, baal ik enorm. Dan krijg je gewoon niet de kans om vrienden te maken of andere leuke dingen te doen. Ik verlies dan ook echt mijn motivatie.

Ik heb ook wat dingen gehoord over mijn intro-week; het is helaas maar één dag geworden, maar ik heb ook nog de uitgaansweek en dat kon vorig jaar allemaal niet.

Wat voor plannen hebben je klasgenoten?

Velen gaan een tussenjaar doen. Die zijn erg bang dat alles toch niet open gaat of niet doorgaat. Ik ben een van de weinigen die echt een studie kiest en daar volgend schooljaar meteen mee begint.

Als je er nu op terug kijkt had je dan liever normaal je jaar afgerond of was hoe het nu is gegaan fijner?

Ik vond het heel fijn dat de rest van de school op een gegeven moment niet meer naar school mocht, maar wij als examenleerlingen nog wel. Dat gaf gewoon een hele relaxte sfeer op school. Je kon lekker chill overal leren.

Ik baal wel enorm dat ik geen examenreis heb kunnen meemaken. Dat is toch wel een afsluiter van het jaar. Hetzelfde geldt voor de diploma uitreiking. De klassen waren door tweeën gesplitst, dus heel veel klasgenoten zag ik al niet meer. Ik weet daardoor niet eens wanneer ik ze nou voor het laatst heb gezien. Ik heb niet echt doei kunnen zeggen.

Ik had dus liever wel een ‘normaal’ jaar gehad, maar er waren ook een paar voordelen aan dit jaar.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *