Drukte bij de Amersfoortse fysiotherapeuten: ‘We moeten zelfs soms mensen afwijzen’

Drukte bij de Amersfoortse fysiotherapeuten: ‘We moeten zelfs soms mensen afwijzen’

Het is drukker dan normaal bij de fysiotherapeuten in Amersfoort, het aantal ex-corona patiënten die naar de fysiotherapeut moeten groeit elke week weer. Fysiotherapeuten moeten soms zelfs mensen afwijzen omdat de werkdruk te hoog wordt en zij de capaciteit daardoor niet aankunnen. Aan het begin van de coronacrisis hadden fysiotherapeuten het al druk, dachten ze. Maar al snel groeien de getalen waarin ex-corona patiënten binnenstromen in de praktijken.

‘Qua ex-corona patiënten zien wij eigenlijk 3 soorten patiënten bij ons inde praktijk binnenkomen,’ legt Anke Gerritsen, fysiotherapeut gericht op ex-corona patiënten bij Fysio -en Manuele Therapie Amersfoort uit. ‘Het zijn vooral mensen die op de intensive care hebben gelegen, mensen die in het ziekenhuis op de verpleegafdeling hebben gelegen en mensen die er goed last van hebben gehad maar thuis zijn hersteld.’

In ‘Indicaties voor eerstelijns paramedische herstelzorg bij COVID-19’ is door verschillende zorg vakbonden opgesteld voor welke klachten ex-corona patiënten waar heen moeten. ‘Daardoor kunnen we soms cliënten ook doorsturen naar een andere zorginstantie, omdat diegene beter geholpen kan worden door bijvoorbeeld een diëtist’, legt de fysiotherapeute uit. In het verslag staat dat de maximale hoeveelheid Paramedische herstelzorg in de fysio- of oefentherapie 50 sessies is.

‘Het is extreem druk geworden, dat hoor ik ook van andere collega’s die ergens anders werken. Vroeger deed ik de schouder -en longklachten, vandaar ook de keuze om mij volledig te storten op de ex-corona patiënten’, legt Anke uit. Eind vorig jaar waren het aantal ex-corona patiënten die bij een fysiotherapeut lopen veel minder dan dat het een paar maanden geleden al was. Eind vorig jaar waren het er 28 duizend, het is nu al ruim verdubbeld naar 60 duizend. Daarnaast is de behandelduur van een ex-corona patient zo rond de tachtig dagen, verteld Anke Gerritsen uit ervaring.

De behandelplannen zijn ook heel verschillend van de normale behandelplannen. Zo staat in het verslag ‘Indicaties voor eerstelijns paramedische herstelzorg bij COVID-19’ specifiek aangegeven waar de fysiotherapeuten therapie voor moeten geven. ‘Als iemand met schouderklachten bij ons komt kijken wij ernaar en kunnen we gelijk een behandelplan maken. Dat ligt heel anders voor ex-corona patiënten, er zit veel meer tijd in omdat het simpelweg een groter verhaal is’ legt Anke Gerritsen uit. Doordat de tijd die er in gaat om een ex-corona patiënt te behandelen is er daarom ook een duidelijke opzet gemaakt in het eerdergenoemde verslag zodat er geen tijd verloren gaat.

‘We zijn allemaal opzoek naar extra en nieuwe krachten, ik denk dat alle praktijken dat wel hebben’, legt Gerritsen uit. ‘Het is niet normaal hoe veel wij moeten werken, en dan krijgen we geeneens alle mensen met klachten behandeld. Het is soms zelfs zo erg dat we gewoon mensen moeten afwijzen omdat we simpelweg niet genoeg plek en fysiotherapeuten hebben om iedereen te behandelen. Daarnaast hebben we ook nog de mensen lopen die normaal ook al naar de fysiotherapeut gaan. Dus het is extra, niet in plaats van’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *