De nieuwe tunnel van rotonde 2: “Mijn tuin lag er maandenlang voor open”

De nieuwe tunnel van rotonde 2: “Mijn tuin lag er maandenlang voor open”

De nieuwe tunnel van rotonde 2 in Amersfoort Vathorstis al een tijdje af, maar de bewoners van het huis net naast de ingang van de tunnel hebben nog steeds last van de gevolgen. Zij hebben namelijk hun tuin op moeten geven zodat de tunnel gebouwd kon komen. Zij hoefden niet te betalen voor weer een nieuwe tuin, maar zaten wel maanden in de rotzooi.

De tunnel werd gebouwd om twee redenen. Ten eerste was de weg naar de snelweg altijd veel te druk. Alleen via rotonde twee kwam je bij de snelweg. Hierdoor stond er altijd file. Ten tweede was deze rotonde ook extra gevaarlijk voor fietsers. Als er iemand een beetje haast had omdat hij of zij net te laat was voor werk, was er een grote kans dat er een ongeluk plaats vond met een fietser.  Projectmanager van de bouw van de tunnel van rotonde twee, Roy Fox: “Dit project was nu onze top prioriteit. Er moest echt wat veranderen aan deze rotonde.” Ook de omwonenden zagen bijna elke dag wel een ongeluk plaatsvinden, Paulina Verhoef, dichtst wonende op de tunnel ingang: “Het kon echt niet meer. Mijn kinderen konden niet eens de straat oversteken.”

Nu is de tunnel af en zijn de fietsers en voetgangers veilig als zij ‘oversteken’ door de tunnel heen. Paulina Verhoef: “het is nu klaar maar mijn tuin nog even niet. Alles is overhoop gegooid. Tijdens de bouw had ik al een aantal keer willekeurige bouwvakkers in zowel mijn voortuin als achtertuin. Maar nu is het nog steeds een bende.” Het tunnel project was geen gemakkelijke opgave. Het paste allemaal maar net. Hierdoor was de hele tuin van Mevrouw Verhoef nodig. Dirk Hölzer, de architect van de tunnel/rotonde: “wij hebben veel contact met mevrouw Verhoef gehad. Het was een moeilijke keuze voor haar, omdat het project echt wel een paar maanden zou duren. Maar uiteindelijk snapte ze hoeveel baat ook zij aan de tunnel zou hebben.”

Paulina Verhoef: “ik heb een deel van mijn tuin nu terug. Daar ben ik blij mee. Vooral met dit heerlijke weer keek ik er erg naar uit om weer in mijn tuin te kunnen zitten. Ook heb ik een paar dingen veranderd aan de tuin dan voor de tunnel. Dingen die ik anders waarschijnlijk nooit had veranderd.” Verder vonden de meeste omwonenden de tunnel erg fijn. Ook over de communicatie waren de buren erg positief. Verhoef: “Ik heb nog nooit zoveel mensen van de gemeente gesproken. Ze vroegen echt alles aan mij voordat ze het deden. Ik had zelf de vraag gekregen of ze voor iets van 10 minuten even een zak met stenen of zo in mijn tuin kwijt konden. Als je had gezien wat voor troep het was dan snap je waarom mij dit helemaal niks meer kon schelen eigenlijk. Maar het was zeker fijn om te weten dat ze aan me dachten.”

Er zijn ook al plannen voor een tweede tunnel rotonde in Vathorst. Roy Fox: “De tweede op ons lijstje is rotonde 11.” Deze rotonde ligt ook aan een drukke weg en is ook verschrikkelijk gevaarlijk voor voetgangers en fietsers. Wanneer dit project van start gaat is nog niet bekend, maar dat het gaat gebeuren is zeker.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *