Nieuwe voetgangersbrug in Vathorst zorgt voor controversie

Nieuwe voetgangersbrug in Vathorst zorgt voor controversie

Ter hoogte van de Markenhaven in de wijk Vathorst komt een nieuwe voetgangersbrug over rivier de Laak. De brug is omstreden, omdat het niet inclusief is voor sommige mensen met een beperking. De gemeente Amersfoort laat weten geen andere mogelijkheid te hebben.

De nieuwe voetgangersbrug moet zorgen dat er een evenwichtige verdeling komt van mensen die recreatiegebied Over de Laak betreden. De brug is voorzien van traptreden en een fietsgoot. Beweging Coalitie voor Inclusie zet zich in voor een inclusieve samenleving waarin mensen met een beperking dezelfde dingen kunnen als mensen zonder beperking. Zij vinden het onbegrijpelijk dat de brug rolstoelontoegankelijk is. ‘’Tegenwoordig kan de fiets meegenomen worden in een fietsgoot. En de rolstoelgebruikers dan? Moeten zij dan maar omrijden?’’ De belangrijkste vraag die Coalitie van Inclusie heeft aan de gemeente Amersfoort is hoe de brug zich verhoudt tot het VN-verdrag Handicap. Volgens dat VN-verdrag moeten mensen met een beperking evengoed kunnen meedoen aan de samenleving als mensen zonder beperking. In 2016 heeft ook Nederland het VN-verdrag bekrachtigd. ‘’Dit betekent dat Nederland zijn uiterste best moet doen om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde kansen en mogelijkheden heeft. Ook mensen met een beperking,’’ aldus Coalitie voor Inclusie.

Gemeente Amersfoort zegt dat een andere brug niet mogelijk is, maar wel een inclusieve brug te hebben onderzocht. ‘’Uiteraard hebben we in de onderzoekfase en het ontwerptraject de vereisten voor rolstoelgebruikers onderzocht. Dat onderzoek richtte zich op een inclusieve brug voor rolstoelgebruikers, mensen met een kinderwagen en andere doelgroepen. De gemeente heeft meerdere varianten van de brug onderzocht. Gaandeweg het ontwerptraject hebben we helaas moeten constateren dat een toegankelijke brug voor mindervaliden op deze locatie niet mogelijk is.’’ Volgens gemeente Amersfoort is een inclusieve brug niet mogelijk door een combinatie van factoren, waardoor een te hoog hellingspercentage een inclusieve brug onmogelijk maakt. ‘’De hoogte van de Lemmerkade, de Domstraat, het waterpeil van de Laak, minimale doorvaarthoogte en de te overbruggen lengte bepalen het hellingspercentage,’’ aldus gemeente Amersfoort.

Amersfoorter Yvonne Schipper zit in een rolstoel en vindt het bizar dat de gemeente Amersfoort zo’n brug wilt plaatsen. ‘’Als ik eropuit ga, kom ik al super veel obstakels tegen: auto’s die op de stoep staan geparkeerd, smalle voetpaden en hoge stoepen. Met die brug is er weer een obstakel bij. Terwijl het niet eens nodig is. Mensen zonder een beperking kunnen makkelijker omlopen, maar zij krijgen een ‘privébrug’. Mensen in een rolstoel, ouderen met een rollator en slechtziende, moeten maar omlopen, terwijl dat hen de meeste moeite kost.’’ Yvonne Schippers vindt de reactie van de gemeente maar zwak. ‘’Dan ga je maar terug naar de tekentafel totdat er een brug uitkomt waar iedereen overheen kan. Nu voelt het dat ik vergeten wordt. Dat ik blijkbaar niet belangrijk genoeg ben om rekening mee te houden,’’ aldus Yvonne Schippers.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *