Antikraak woonruimtes zijn populair in Amersfoort

Antikraak woonruimtes zijn populair in Amersfoort

In een mum van tijd reageren tientallen mensen op antikraak woonruimtes in Amersfoort, volgens leegstandsbeheerder Ad Hoc. Woningexpert Paul de Vries ziet de voordelen van leegstand beheer, maar waarschuwt ook voor de toekomst.

Volgens Erik Kouweberg, Regiomanager van leegstandsbeheerder Ad Hoc Utrecht, zijn antikraak woonruimtes in Amersfoort populair. ‘’Wanneer wij een woonruimte aanbieden, krijgen we in een uur al iets van zes reacties. Amersfoort is zeker in trek. De snelheid waarmee de kamers verhuurd worden in Amersfoort is het best te vergelijken met randstadsteden zoals Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Als wij iets in het oosten van het land aanbieden, duurt het veel langer voordat mensen reageren.’’ Volgens Erik Kouweberg is de rol van leegstandbeheer in de afgelopen twintig jaar flink veranderd. ‘’De kwaliteit van de woningen en diensten zijn nu een stuk beter. We kunnen veel meer afspraken met bewoners en ondernemers maken, omdat er meer vraag is, dan aanbod.’’ Erik Kouweberg vindt dat leegstandbeheer een verschil kan maken. ‘’’Het kan vastgoedeigenaren tonnen schelen om leegstandbeheer in te schakelen. Aan de andere kant zijn er juist veel mensen op zoek naar een woonruimte. Wij kunnen deze twee groepen samenbrengen en helpen,’’ aldus Erik Kouweberg, Regiomanager van Ad Hoc Utrecht.

Woningexpert van het Kadaster, Paul de Vries, ziet de voordelen van leegstandbeheer op de huidige woningmarkt. ‘’Je hebt twee partijen met een probleem en ze zijn allebei ook de oplossing. Vastgoedeigenaren willen niet dat hun pand wordt gekraakt. Dat probleem is opgelost als er mensen in wonen. We zitten nu in een samenleving met een woningtekort en veel mensen kunnen geen woonruimte vinden. Dat probleem is opgelost als zij voor een betaalbare prijs in de gebouwen van de vastgoedeigenaren kunnen wonen. Het is voor nu een goede toevoeging aan de woningmarkt.’’

Leegstandbeheer is ook regelmatig een discussiepunt. Mensen die via leegstandbeheer wonen hebben geen huurbescherming. Woningzoekende tekenen geen huurcontract bij leegstandsbeheerders, maar een bruikleencontract. Hiermee kunnen leegstandsbeheerders op zeer korte termijn mensen hun kamer of studio uitzetten, omdat het pand een nieuwe functie heeft of gesloopt wordt. Leegstandsbeheerders hoeven geen andere woonruimte aan te bieden. Paul de Vries vindt wel dat de huurder beter beschermd moet worden wanneer er geen woningnood is. ‘’Voor de verhuurder is het fijn dat hij tot het laatste moment beschermd is tegen krakers. Het kan ook voor de huurders prettig zijn. Zij hadden anders geen woonruimte gehad tegenwoordig. Leegstandbeheer moet niet te groot worden, omdat je op de woningmarkt huurbescherming nodig hebt. Een belangrijke waarde op de woningmarkt is continuïteit en zekerheid. Antikraak voldoet daar niet aan. Voor mensen is antikraak niet de droomoplossing, want dat zijn genoeg woningen. Maar het is wel een oplossing tijdens een wooncrisis,’’ aldus Paul de Vries.

Damian Meulman (21) woont antikraak in Amersfoort en vindt dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. ‘’Natuurlijk heb ik het liefst een woonruimte met alle bescherming en privacy. Ik kom in aanmerking voor een sociale huurwoning. Hoewel ik al sinds mijn achttiende ingeschreven sta, kom ik nog lang niet in de buurt om iets te huren. De vrije sector is veel te duur. De prijzen voor kamers en studio’s zijn ook schandalig hoog in Amersfoort. Zo kwam ik uit bij antikraak. Nu had ik in korte tijd een betaalde woonruimte.’’ Het grootste nadeel zijn de maandelijkse controles, volgens Damian Meulman. ‘’Elke maand komt de leegstandsbeheerder mijn woonruimte checken. Gelukkig laten ze van ten voren weten op welke dag zij langskomen, maar niet hoe laat. Ik had eens nachtdienst en lag nog op één oor totdat iemand aanklopte. Die controles komen dus niet altijd goed uit. Gelukkig checken ze alleen of de woonruimte veilig is. Ik hoor soms verhalen dat controleurs moeilijk doen als de ruimte niet opgeruimd is. Daar zit ik niet op te wachten. Ik betaal voor de ruimte, dus ik bepaal zelf wel of ik mijn kleren opruim. Antikraak is niet ideaal, maar dat zit bij de prijs in, denk ik dan maar. Voor nu zit ik wel goed op mijn plek,’’ aldus Damian Meulman.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *