Brandweer Amersfoort extra bemand en klaar voor de volgende storm

Brandweer Amersfoort extra bemand en klaar voor de volgende storm

De brandweer staat 24/7, 365 dagen per jaar paraat.

Met tot wel honderdtwintig kilometer per uur raasde storm Ciara afgelopen weekend over Nederland en liet een schade achter van 150 miljoen euro in het hele land. In de gemeente Amersfoort stond de brandweer paraat; zij kregen tijdens en na storm Ciara ruim 335 meldingen binnen.

Op zondag 9 februari bereikte storm Ciara haar hoogtepunt. Zij was het hevigst aan de kust en op de Wadden. Toch was er ook in het midden van het land genoeg van te merken. Omgevallen bomen en afgevallen dakpannen waren de orde van de dag. De brandweer in Amersfoort merkte dit uiteraard ook. Zij werden gebeld bij onder andere instortingsgevaar of bomen die over een weg dreigden te vallen.

Volgens Herman Wesseling, ploegleider van Veiligheidsregio Utrecht, had de brandweer het druk, maar gingen ze niet anders te werk dan normaal. ‘De brandweer staat vierentwintig zeven, 365 dagen per jaar paraat en kan deze piekmomenten opvangen vanuit de normale organisatie. Wel wordt op drukke dagen extra personeel ingezet op de meldkamer’.

Wesseling geeft aan dat de brandweer in dit soort situaties er alles aan doet de situatie te stabiliseren. Als er toch schade ontstaat aan eigendom van burgers, kan de brandweer ze niet meer helpen en moeten burgers hun verzekeraars contacteren. Wel werkt de brandweer samen met Stichting Salvage: een samenwerkingsverband tussen verzekeraars en hulpverleners. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt tijdens de storm, of een omgevallen boom beschadigt een huis, staat deze stichting binnen een uur na oproep van de brandweer klaar om met de gedupeerden te kijken wat een oplossing voor de schade kan zijn.

Over de auteur

1 reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *