Raadslid Noëlle Sanders vraagt verruiming startersleningen

Raadslid Noëlle Sanders vraagt verruiming startersleningen

Raadslid Noëlle Sanders

Raadslid Noëlle Sanders vraagt om een verruiming van de startersleningen op de woningmarkt in Amersfoort. Zij vindt dat het plafond van de maximale koopprijs van woningen te laag ligt en heeft daarom op 18 februari 2020 een motie ingediend om dit plafond te verhogen van 212.000 euro naar 310.000 euro.

Om een starterslening te krijgen mag een woning maximaal 212.000 euro kosten. Dat is lastig, omdat er weinig woningen te koop staan voor deze prijs volgens Noëlle, die naast raadslid ook makelaar is. “Er staan een aantal appartementen en een garage te koop voor dat bedrag”.

Hoe lastig het is om een woning onder de maximale aankoopprijs te vinden, is te zien aan de pot voor startersleningen. In deze pot zat 3,5 miljoen euro, waarvan maar anderhalf miljoen euro gebruikt is. “Ik denk dat er niet zoveel gebruik van wordt gemaakt omdat de maximale aankoopprijs 212.000 euro is en dat is in de huidige tijd niet veel”.

De maximale aankoopprijs van 310.000 euro is gerelateerd aan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor dit bedrag kan je gemiddeld nog net een eengezinswoning kopen. Er zijn nog steeds niet veel mogelijkheden, maar de kans op een starterslening zal hierdoor groter worden. Ook moet het inkomen 60.000 euro per jaar zijn, wat alleen of samen met een partner verdiend kan worden.

Deze maximale aankoopprijs van 310.000 euro wordt al gehanteerd in verschillende gemeentes, waaronder de gemeente Nijkerk, wat naast Amersfoort ligt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *