Bouw van omstreden biomassacentrales dit jaar van start

Bouw van omstreden biomassacentrales dit jaar van start

De wijk Schothorst-Zuid zal worden voorzien van warmte door biomassa. Bron: pexels.com

AMERSFOORT – De bouw van twee biomassacentrales in Amersfoort, de centrales die in de toekomst onder andere de wijk Schothorst-Zuid aardgasvrij moeten gaan maken, zal dit jaar nog beginnen. Over de schadelijkheid van biomassa, een manier van warmtewinning door de verbranding van hout, was de laatste tijd veel onenigheid in de media en de politiek. Toch lijken de centrales voor nu de beste optie voor de gemeente en het bedrijf dat het warmtenet aan gaat leggen, die samen werken aan het project.

Op achttien maart 2018 werd er goedkeuring gegeven voor de vergunningaanvraag voor de bouw van de twee centrales. Niet veel later stelde de gemeente Amersfoort een ‘warmtevisie’ op. Hierin werd besloten dat ze toch zo min mogelijk biomassa willen gaan gebruiken, aangezien biomassa niet de duurzaamste vorm van warmtewinning is. Deze twee biomassacentrales zullen dan ook de laatsten zijn binnen de gemeente.

Biomassa hoort dus niet ‘in het eindplaatje’, volgens wethouder Astrid Janssen van GroenLinks. Als biomassa langere tijd en op grotere schaal wordt gebruikt, zal er niet genoeg brandstof zijn en zal dit bijvoorbeeld aangeleverd moeten worden vanuit het buitenland, wat weer een stuk minder milieuvriendelijk is. Schothorst-Zuid zal in de eerste instantie worden voorzien van warmte door middel van verbranding van snoeiafval, waarvan genoeg zal zijn om de gehele wijk te voorzien.
Biomassa is volgens Janssen hierom een eerste stap in de goede richting; ‘Alles heeft nadelen en je moet wel een keer van de kant af’.

In de toekomst zal het warmtenet dat aangelegd zal worden in Schothorst-Zuid de overstap maken van het gebruik van biomassa naar bijvoorbeeld aardwarmte; een zeer duurzame vorm van warmte- winning zonder stoffen te gebruiken die op kunnen raken. Voor de overstap naar aardwarmte is al een klanten-net nodig, iets wat nu wordt opgebouwd binnen Schothorst-Zuid, door de overstap naar biomassa. Daarom zal biomassa nu een goede eerste stap zijn. Als de techniek eenmaal zover is dat er overgestapt kan worden naar het duurzamere aardwarmte, zal dit onmiddellijk gebeuren. Volgens Janssen zou dit al binnen vijf à zeven jaar kunnen zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *