Op Berenjacht in Amersfoort

Op Berenjacht in Amersfoort

De plekken in Amersfoort waar knuffelberen te vinden zijn.

Amersfoort – De inwoners van Amersfoort doen net als heel Nederland mee aan een ‘berenjacht’ om kinderen te vermaken tijdens de coronacrisis. Ze plaatsen knuffelberen voor het raam, zodat kinderen zoveel mogelijk beertjes kunnen spotten.

Het idee is ontstaan door het meer dan dertig jaar oude kinderboek “We’re going on a bearhunt”, wat geschreven is door Michael Rosen, waarin vier kinderen met hun vader op zoek gaan naar een echte beer, ineens oog in oog staan met het dier en het toch wel een beetje eng vinden. Het initiatief om knuffelbeertjes voor het raam te zetten komt uit Australië en het Verenigd Koninkrijk, en is tijdens de coronacrisis naar Nederland en België gekomen. De bedoeling is dat een ouder wandelingen gaat maken met hun kinderen en samen knuffelberen zoekt. “Het is juist goed voor de kinderen om beertjes te jagen. Frisse lucht, lekker buiten in de weer. Even wat afleiding.” Schrijft Carine de Graaf, oprichter van de Facebookpagina ‘Berenjacht in NL’.

Het idee om deze trend ook naar Nederland te brengen kwam door verschillende mensen. Zij zetten bij toeval allemaal individueel een Facebookpagina over de berenjacht op, en sindsdien zijn en honderden foto’s van beertjes achter het raam gedeeld. Mensen kunnen zich via een Google Docs-document aanmelden en er verschijnen kleine berenhoofdjes op een speciale Google Maps-kaart zodat ouders weten of er in de buurt beren te spotten zijn.

Naast de nationale Facebookpagina’s bestaan ook de regionale pagina’s, zoals ‘Berenjacht in Amersfoort. Hierin wordt bijvoorbeeld informatie gegeven over het ontstaan van de berenjacht en worden er foto’s gedeeld. Mensen kunnen hun adres in de reacties zetten of een privéberichtje sturen, zodat hun adres ook op de kaart wordt gezet. Hoewel er al redelijk veel regionale facebookpagina’s over de berenjacht bestaan, vraagt de nationale pagina ‘Berenjacht in NL’ of alle vragen over specifieke woonplaatsen in een aparte groep gedeeld kunnen worden, zodat het overzichtelijk blijft op de nationale pagina.

Carine de Graaf deelt op haar Facebookpagina dat er door meerdere nieuwsmedia over de jacht is geschreven en dat in twee dagen tijd meer dan dertienduizend berenjagers op pad zijn gegaan. “Het is ongelofelijk om te zien wat hier gebeurt, Jullie zorgen voor elkaar, op elke vraag komt een vriendelijk antwoord. Iedereen is blij met de beren.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *