Stapje voor stapje gaat Smitsveen vooruit

Stapje voor stapje gaat Smitsveen vooruit

Smitsveen staat bekend als een wijk met veel criminaliteit, weinig toekomst voor jongeren en nog een lijst aan andere dingen. Door verschillende stichtingen worden bewoners van de wijk geholpen en worden er activiteiten voor bewoners georganiseerd om de wijk een beter imago te geven.

Bewoners van Smitveen kunnen op maandagmiddag en vrijdag- en zaterdagochtend een bakje koffie of thee komen drinken en een praatje maken met andere buurtbewoners in het inloophuis. Door het inloophuis voelen vooral ouderen zich minder eenzaam.

De Stichting Balans organiseert al een paar jaar activiteiten voor bewoners van de wijk. Activiteiten die de stichting organiseert lopen uiteen van rugby en basketballen tot een buurt barbecue. De jongerenwerkers die werken bij Balans in Smitsveen komen grotendeels uit de wijk zelf. Door de stichting worden jongeren gedeeltelijk van de straat gehaald en wordt geprobeerd ze op het rechte pad te houden.

Nog steeds is niet alles zoals het zou moeten zijn in Smitsveen. Volgens de bezoekers van het inloophuis was de wijk 30 tot 40 jaar geleden heel anders. De wijk was gemêleerder en er was meer contact tussen bewoners van verschillende achtergronden. Ondanks dat het soms voelt dat de wijk vroeger beter was, zijn de bezoekers van het inloophuis wel blij met hun wijk. Er zijn absoluut nog dingen die aangepakt moeten worden, maar dankzij de initiatieven van het inloophuis, stichting Balans en andere organisaties en bewoners is er een licht aan het eind van de tunnel.

https://soundcloud.com/marvin-stapert/interview-met-vrijwilliger

Over de auteur

Niels Veldhuis

Niels Veldhuis is een nuchtere journalist uit het hoge noorden. Al van kleins af aan was hij bezig met wat er allemaal gebeurde in de wereld. Sport, het Midden-Oosten en zijn thuis provincie zijn de onderwerpen die Niels het meest aanspreken. Met zijn artikelen probeert hij mensen dichterbij elkaar te brengen en vooral het positieve naar voren halen, er is volgens hem al genoeg negatief nieuws.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *