Lockdown feestjes maken synthetische drug 3-MMC steeds populairder

Lockdown feestjes maken synthetische drug 3-MMC steeds populairder

Het drugsgebruik onder jongeren in Amersfoort-Noord is door de lockdown veranderd.
Waar partydrug XTC eerst op nummer één stond,
(1) lijkt de nieuwe synthetische drug 3-MMC veel populariteit te winnen. Amersfoortse drugsdealers zien dit verschil terug in hun verkoop en hopen dat met het openen van de festivals deze verandering teruggedraaid wordt.

Dat de coronacrisis en de bijbehorende lockdowns een enorm effect hebben gehad op de jongere generaties, zal geen verrassing zijn. Het verbod op festivals was een maatregel dat veel aanslag heeft gepleegd op het sociale leven van de jongeren in Amersfoort-Noord. Nu de festivals hun deuren weer openen, lijkt het sociale leven langzaam op te bloeien. Een goede zaak, volgens  drugsdealer A., want met de lockdown huisfeestjes leek het drugsgebruik van de jongeren de verkeerde kant op te gaan. “Ik denk dat het drugsgebruik erger is geworden met corona, omdat mensen veel uit verveling zijn gaan doen.” Vertelde hij. “Er wordt meer geëxperimenteerd met drugs. Waar het eerst XTC was, is het nu synthetisch spul, zoals 3-MMC.”
Ook drugsdealer B. ziet deze groei in synthetische drugs, die volgens hem voornamelijk wordt genomen door ‘nieuwe’ drugsgebruikers. “Je hebt nu een verschil met een nieuwe generatie drugsgebruikers die het allemaal thuis doen. Dat was veel minder. Mensen gebruikten vaak voor het eerst op festivals. Dan deden ze XTC, in plaats van 3-MMC.“
De groei van 3-MMC is ook bekend bij Jellinek en Trimbos,(2) die jaarlijks de cijfers opmaken van drugsgebruik onder jongeren. Echter is het moeilijk na te gaan wat de precieze aantallen in gebruikers zijn, omdat de lockdown nog zo kort geleden werd opgeheven.
“Ik hoop dat iedereen nu met het openen van festivals meer naar XTC en MDMA trekt in plaats van 3-MMC. “ meldt drugsdealer A. “Het blijft allemaal troep natuurlijk, maar omdat XTC vaak getest wordt, is het meer te vertrouwen.”

Over de auteur

Marjan Voskuilen

Hoi, ik ben Marjan. Geboren en getogen in het prachtige Hoogland en dus altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit Amersfoort-Noord. Ik hou ervan om zaken tot op de bodem uit te zoeken en daar een goed verhaal van te maken. Een simpel nieuwsbericht met een paar opgedreunde feitjes is dus ook niet iets wat je onder mijn publicaties zal vinden. Naast mijn interesse voor goede verhalen en onderzoek hou ik van illustreren en video's maken. Dit probeer ik zoveel mogelijk te combineren met mijn artikelen, waardoor ik die op een creatieve manier aan mijn lezers kan presenteren!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.