Coronapas heeft tot toename vaccinatie bereidheid geleid

Coronapas heeft tot toename vaccinatie bereidheid geleid

De invoering van de corona pas heeft veel invloed gehad op de vaccinatie bereidheid. De eerste week na de persconferentie, gegeven door premier Mark Rutte, zag de GGD de grootste stijging in de gezette vaccinaties per week, dit daalde daarna langzaam weer tot een lager niveau. De grootste groep mensen die zich nu toch wel laten vaccineren zijn kinderen tussen de twaalf en zeventien jaar, dit gaat over 40 procent van de nieuwe influx van personen, dit volgens een woordvoerder van de GGD.

Vaccinatie twijfel

Ongeveer 85 procent van de mensen in Nederland heeft de eerste prik al gehad en bijna 80 procent is gedeeltelijk gevaccineerd. De vaccinatiegraad in Amersfoort is vergelijkbaar met de rest van Nederland. Toch is er een substantiële groep die niet gevaccineerd wil of kan worden, dit door wantrouwen rondom de werking van de vaccins of andere zorgen rondom vaccinatie veiligheid of gezondheidsredenen. Deze groep wordt nu verplicht om een moeilijke keuze maken, je laten vaccineren en de bijhorende QR-code en gemakkelijkere toegang tot restaurants, kroegen etc. bemachtigen of om zich te houden aan hun standpunten en niet het vaccin te nemen, dit ten koste van gemakkelijkere toegang tot recreatie gelegenheden.

Buurtbewoner bij GGD

De GGD-medewerkers die bij de pop-up vaccinatie locatie Adventkerk In Amersfoort aan het werk waren, mochten van de GGD ons niet te woord staan. Wel konden we iemand spreken die zich wou laten vaccineren. Hij gaf aan dat de invoering van de coronapas grote invloed had op zijn keuze om zich te laten vaccineren. Ook gaf hij aan dat vrienden die eerst niet gevaccineerd wouden worden dat nu wel gaan doen. Niet omdat ze in het vaccin geloven, maar voornamelijk omdat ze zich niet constant wouden laten testen.

Over de auteur

Matthies Heres

Matthies Heres (1998), Hij studeert aan de School Van Journalistiek. Voor zolang Matthies het zich kan herinneren is hij geïnteresseerd geweest in de menselijke toestand. Wat is onze verantwoordelijkheid binnen de samenleving wat kan “problematisch” gedrag verklaren en wat is de rol van de overheid binnen dit gehele proces? Hij wil graag doormiddel van de journalistiek dichter bij het antwoord komen op deze, en vele andere vragen. Dit wil hij doen met een houding open voor kritiek en feedback van zijn lezers.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.