De maand om te stoppen met je verslaving

De maand om te stoppen met je verslaving

Stoptober is een van origine Britse campagne dat sinds 2014 in Nederland wordt gehouden. Van af 2014 is het uitgegroeid tot één van de grootste nationale campagnes, met als doel mensen gezondheid bewuster te maken. Stoptober vindt elk jaar in de maand oktober plaats. Stoptober heeft als focus roken, maar het wordt op vele andere verslavende gewoontes toegepast. Dit is op dit moment, in het licht van de globale pandemie, relevanter dan de jaren hiervoor.

Uit recent onderzoek gedaan door de GGD in de regio Utrecht onder een groep van 4401 jongvolwassen, waarbinnen Amersfoort ook valt, bleek dat de helft van deze groep jongeren gezondheidsklachten ervaart. In dit onderzoek werd wel gekeken naar een grotere groep klachten die niet allemaal met roken te maken heeft. Het is alleen wel zo dat veel gezondheidsklachten door roken versterkt kunnen worden.

De relatie van een goede gezondheid en een beter verloop van een infectie met het corona virus is al bewezen. Gedragingen zoals roken kunnen een goede gezondheid in weg staan. De vraag is alleen hoe effectief een campagne als stoptober echt is. Het stoppen voor een maand is een goed begin, maar als er de rest van het jaar gewoon door wordt gerookt, is het effect ervan op de gezondheid misschien niet zo groot als de organisatoren ervan zouden willen.

Merel is een roker zij woont in Amersfoort en heeft getwijfeld over het mee doen met stoptober. Uiteindelijk heeft ze toch besloten het niet te doen, Merel vindt dat als je verslaafd bent het stoppen met het desbetreffende gedrag uit jezelf moet komen. Merel zei ‘als je verslaafd bent aan roken moet je op een gegeven moment een keerpunt krijgen, van ik wil het echt niet meer. Je kan dan niet zomaar zeggen, ik ga stoppen omdat anderen dat ook doen in een maand.’

https://soundcloud.com/jason-glas/interview-stoptober/s-qZEuhIlrZQH?si=7de771a1a5c64b439db077572bab7a0d

Over de auteur

Jason Glas

Student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Vooral sportliefhebber, maar maakt ook graag items over andere zaken.

1 reactie

  1. Niels Veldhuis

    Denken

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *