Gemeente Amersfoort komt met ‘gaybrapad’ op Stadsring; “Ik kan nog steeds in elkaar geslagen worden”

Gemeente Amersfoort komt met ‘gaybrapad’ op Stadsring; “Ik kan nog steeds in elkaar geslagen worden”

Let op! Dit 'gaybrapad' is officieel geen zebrapad.

AMERSFOORT – Na grote steden als Utrecht en Amsterdam, maar ook kleinere steden als Dieren en Hoofddorp, heeft Amersfoort als 41ste gemeente ook een regenboogkleurige oversteekplaats. In het coming-out-weekend, het weekend voorafgaand aan Coming-Out Day, wordt het kleurrijke zebrapad officieel in gebruik genomen.

Het door de Gemeente genoemde ‘gaybrapad’ is aangebracht op een oversteekplaats op de kruising tussen de Utrechtseweg en de Stadsring, op de looproute van Amersfoort Centraal Station naar de binnenstad. In de nacht van 29 op 30 oktober werden de kleuren van de regenboog op verticale wijze aangebracht op het wegdek.

Met deze actie hoopt de Gemeente Amersfoort aandacht te vragen voor de LGBT-community, met als voornamelijk hoofddoel de erkenning en waardering van deze groep mensen in de gehele gemeente. Hanneke Voskuilen, voormalig lid van GSA-Amersfoort (Gender and Sexuality Alliance), denkt dat het regenboogzebrapad niks gaat helpen: “Ik heb er niks aan. In plaats van dat je zoveel geld steekt in het verven van een straat, doe er dan wat nuttigs mee”, vertelt ze. Het doel van de straatbeschildering is Hanneke dan ook compleet ontschoten: “Dat zebrapad kan er dan wel zijn, maar ik kan nog steeds in elkaar geslagen worden. Je kan de hele stad in een regenboog kleuren, maar daar stopt het geweld niet mee.”

Officieel geen zebrapad

Opmerkelijk is dat de Gemeente de oversteekplaats geen status als zebrapad heeft toegekend. Het ‘gaybrapad’ heeft daarom naast de regenboogkleurige strepen geen dwarslopende witte strepen, wat inhoudt dat voetgangers geen voorrang krijgen van automobilisten die op de Stadsring rijden. Het blijft dus een oversteekplek op basis van een verkeerslicht.

Verslaggever Marjan sprak Hanneke Voskuilen. Ze bespraken het “gaybrapad” en wat zij hier van vindt. Klik op de audiobubbel hieronder om het interview te beluisteren.

[embed]http://soundcloud.com/carlo-pieters-244734798/zebrapad-versie-1/s-WGHWhn5o2cQ?si=23bdb0c3e9594ada92a15393bae66ee3[/embed]

Over de auteur

Thijmen Sies

Ik ben Thijmen Sies, redacteur bij SVJ Media. Van jongs af aan heb ik al een passie voor woorden en tekst. Ik las elke dag, waar het maar kon en wanneer ik er ook maar tijd voor had. Daar is mijn liefde voor schrijven uit voortgekomen. Het zelf mogen schrijven van iets wat me nog elke dag fascineert is de grootste zegen van mijn leven. Daarom wil ik hier ook graag mijn werk van maken. Via de School voor Journalistiek hoop ik nog veel te leren over het journalistieke vak, zodat ik later met mijn grootste passie mijn brood kan verdienen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *