Amersfoortse horeca kent nog steeds personeelstekorten

Amersfoortse horeca kent nog steeds personeelstekorten

De personeelstekorten in de horeca blijven voorlopig nog

HOOGLAND – Corona heeft als een bom ingeslagen op de horeca in Nederland. Om tijdens de afgelopen lockdown rond te kunnen komen met slechts een fractie van de normale inkomsten, moesten veel restauranthouders personeel ontslaan. Maar net nu de restaurants onder strenge voorwaarden weer open mogen, lijkt er totaal geen animo meer te zijn voor een baantje in de horeca.

Het overkwam ook Bart Oostrom, eigenaar van restaurant BijBart. Zijn restaurant is sinds 2015 gevestigd in een monumentale boerderij in Hoogland. Zijn team verschilt elk jaar: “Ze beginnen hier vaak als ze gaan studeren en nemen weer ontslag als ze klaar zijn met hun studie.” Nu mag zijn bistro “eindelijk” weer open, maar staan er nog altijd vacaturen open. Ook na het plaatsen van verschillende advertenties, heeft Bart nog geen reacties ontvangen. “Ik hoop dat ik wat reacties krijg, anders zal ik zelf eens moeten bijspringen om de zaak draaiende te houden”, aldus Bart.

Werkloosheid door de jaren

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan naar de werkloosheid in de coronaperiode. In maart 2020, toen de eerste drastische coronamaatregelen van kracht gingen, begon ook de veelgenoemde stijging van de werkloosheid in Nederland. Slechts een halfjaar later was de werkloosheidsindicator met zo’n 50% gestegen tot 426 duizend werklozen. In de afgelopen tien jaar is dat aantal werklozen echter wel eens overschreden. Toen de nasleep van de kredietcrisis (2007-2011) voor het eerst voelbaar werd in het derde kwartaal van 2011, steeg de werkloosheid al gauw tot boven de 450 duizend. In maart 2014 was het hoogtepunt bereikt. Toen telde Nederland bijna 700 duizend werklozen.

Verslaggever Marjan Voskuilen sprak met Bart Oostrom over zijn bedrijf en de personeelstekorten. Klik op de audiobubbel hieronder om het interview te kunnen beluisteren.

[embed]http://soundcloud.com/carlo-pieters-244734798/horeca/s-kQv3rgQc3Qs?si=d8020dd4c4fb4a8891c4dff7d178efdf[/embed]

Over de auteur

Thijmen Sies

Ik ben Thijmen Sies, redacteur bij SVJ Media. Van jongs af aan heb ik al een passie voor woorden en tekst. Ik las elke dag, waar het maar kon en wanneer ik er ook maar tijd voor had. Daar is mijn liefde voor schrijven uit voortgekomen. Het zelf mogen schrijven van iets wat me nog elke dag fascineert is de grootste zegen van mijn leven. Daarom wil ik hier ook graag mijn werk van maken. Via de School voor Journalistiek hoop ik nog veel te leren over het journalistieke vak, zodat ik later met mijn grootste passie mijn brood kan verdienen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *