Zware herfst voor egels

Zware herfst voor egels

Egel met vlooien en teken

Soest – Steeds vaker komen er egels vast te zitten in de troep van mensen. Dit lijdt niet alleen tot verwondingen bij de egels, maar kan in sommige gevallen ook uitlopen tot heftige infecties.

In Soest wordt er vaak op Facebook geplaatst over egeltjes die gered worden uit plastic zakjes. ‘Je merkt dat in deze tijd van het jaar meer egels in nood zijn dan in andere tijden van het jaar’, vertelt Anita Schonewille, werkende bij Dierenambulance Eemland. De egels zijn nu namelijk op zoek naar eten voor hun winterslaap. Dit halen ze van overal en nergens vandaan. ‘Overal waar ze denken eten te kunnen vinden klimmen ze in’ aldus Schonewille. Plastic zakjes, vismateriaal en netjes over moestuintjes zijn een aantal voorbeelden waar de egeltjes nog wel eens verstrikt in kunnen raken. Maar sinds Corona is begonnen zijn ook mondkapjes een grote boosdoener geworden.
Lucienne Schuyt, beheerder van Vogelopvang Soest, benoemt ook dat wanneer je overdag een egel ziet er vaak iets mis is. ‘Een egel hoor je eigenlijk alleen in de schemering of ’s nachts te zien. Als je een egel overdag ziet weet je dat er iets goed mis is.’

Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die wij als mensen kunnen doen om het voor de egels makkelijker te maken. Zo is het maken van een egelhuisje zeer eenvoudig. Eigenlijk heb je alleen een kleine tunnel nodig en een houten bak. Zorg wel dat de ingang klein genoeg is dat er geen katten in kunnen komen.
Ook is het belangrijk om gewoon je afval netjes weg te gooien. Gooi geen mondkapjes en andere rommel in de natuur. Niet alleen voor de egels, maar ook voor de andere bosdieren is dit erg gevaarlijk.
Ten slotte wordt het gebruik van gif in de tuin sterk afgeraden. Slakkengif bijvoorbeeld is erg schadelijk voor een egel. Zij eten namelijk de vergiftigde slak op en worden hier dan zelf ziek van. Ook het gebruik van ander tuingif wordt afgeraden.

https://soundcloud.com/dorien-zuidema/zware-herfst-voor-egels/s-XK2wxW3o70q?si=faa2773840704540a4c7277d1ebf239f

Over de auteur

Dorien Zuidema

Dorien Zuidema (1999) is na de middelbare school voor een jaar een avontuur in Japan aangegaan. Waarna ze een MBO opleiding heeft gedaan in Media Communication. Ze heeft een passie voor met name cultuur en natuur en schrijft hier graag bondige stukkken over.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.