Spakenburg mist niet alleen de sfeer door de maatregelen, ook geld: ‘Dan loop je gewoon een ton mis.’

Spakenburg mist niet alleen de sfeer door de maatregelen, ook geld: ‘Dan loop je gewoon een ton mis.’

Zaterdag 27 november speelde SV Spakenburg tegen de Koninklijke HFC uit Haarlem. Supporters waren er door de maatregelen helaas niet. Naast dat de sfeer wordt gemist wordt er ook veel geld misgelopen. Dit was ook een van de redenen dat de derby tegen plaatsgenoot IJselmeervogels werd afgelast.

Op een koude zaterdagmiddag in november spelen SV Spakenburg en HFC tegen elkaar in de tweede divisie, het derde voetbalniveau van Nederland. Aanwezig op de club zoals iedere zaterdag is Roel Heinen, al 44 jaar de penningmeester van de supportersvereniging van Spakenburg. Normaal gesproken is hij er iedere thuis en uitwedstrijd bij, maar helaas is dat door de huidige maatregelen niet meer mogelijk. ‘Aan de kant staan is toch de mooiste manier om een wedstrijd te beleven’. De beleving in de kantine of voor de tv thuis is volgens Roel niet hetzelfde. ‘Als supporter wil je gewoon aan het veld staan en het liefste nog een beetje slap lullen met de andere supporters en dat kan nu gewoon niet’.

Dan de wedstrijd zelf. Spakenburg staat op het moment van aftrappen vijftiende en HFC bezet de derde plaats. Vooraf zou je dus zeggen een moeilijke pot voor de Spakenburgers. Op de tribune waar de pers mag zitten is het ijskoud. Een meisje dat op tribune is er dan na twintig minuten ook klaar mee: ‘We gaan naar binnen’ zegt ze tegen de vrienden waarmee ze is en de drie jongens volgen haar braaf. Ik geef haar groot gelijk, want het is verschrikkelijk koud.

Op het veld lijken de spelers van Spakenburg geen last te hebben van de kou, HFC daarentegen wel. Na tien minuten scoort Spakenburg spits Floris van der Linden met een kopbal. Wat de precieze reden is weet ik nog steeds niet, maar om onduidelijke redenen wordt de goal afgekeurd door de scheidsrechter van dienst. Dit tot onvrede van penningmeester Roel en de andere Spakenburgers die op de tribune zitten. De hele wedstrijd lang leven, vooral wat oudere Spakenburgers, fanatiek mee met de wedstrijd. Geen gevloek, maar af en toe wel even de trainer van HFC of de scheidsrechter een sneer geven. De spelers van Spakenburg worden natuurlijk ook gecoacht: ‘Vin naar binnen’ of ‘Zet je poot erin Youri’. De beste stuurlui staan natuurlijk aan wal, zeker in het vissersdorp Spakenburg.

Na een half uur spelen maakt Floris van der Linden dan toch zijn doelpunt. Na een steekpass op Vince Gino Dekker legt de vleugelspeler de bal perfect neer bij de lange spits die rustig met de binnenkant van de voet binnenschiet. De ruststand is dan ook één tegen nul.

In de rust moet ik even opwarmen in de pers schuine streep bestuurskamer. De Spakenburgers zijn bijzonder vriendelijk en bij binnenkomst wordt me wat warms te drinken aangeboden. Dat kan ik wel gebruiken na 45 minuten in de kou. Het leuke aan een amateurclub is dat er allemaal verschillende soorten mensen bij elkaar zitten. De voorzitter komt binnenlopen, maar ook journalisten en fotografen en zo ook de broer van penningmeester Roel. Als je alle feitjes over Spakenburg wilt weten ben je bij deze man aan het juiste adres. Alles weet die te vertellen over zijn club en de passie straalt ervan af.

Helaas duurt de rust maar een kwartiertje en moet ik weer plaats gaan nemen op de tribune. Er is ook een alternatief, het kijken van de wedstrijd via een livestream in de kantine. Het leuke aan de livestream is dat er wat vertraging op de lijn zit. Als er dus een kans voor Spakenburg is komt dit pas na tien seconden binnen bij de mensen in de kantine. Dit zorgt ervoor dat je eerst de supporters op de tribune hoort schrikken en tien seconden later hetzelfde geluid uit de kantine komt.

Terug naar de wedstrijd. Het wordt er niet warmer op en waar ik had verwacht dat HFC de tweede helft wat meer zou laten zien, is het weer Spakenbrug dat de bovenliggende partij is. Het wordt dan ook geen één tegen één, maar twee tegen nul. Op aangeven van Wimilio Vink maakt spits Floris van der Linden zijn tweede treffer. Na een goede aanval zet Vink voor waarna van der Linden op de juiste plek staat en de bal makkelijk binnen kan schuiven. Na de tweede goal is de wedstrijd gespeeld ook al komt Spakenburg er nog wel een paar keer gevaarlijk uit, maar een doelpunten vallen niet meer.

Na de wedstrijd heb ik nog een interview met Spakenburger in hart en nieren en speler van het eerste, Youri Koelwijn. Benieuwd hoe hij de wedstrijden ervaart zonder publiek. Hij mist het publiek wel, maar ze zijn er eigenlijk toch bij doordat ze met zijn allen in de kantine, warm, naar de wedstrijd kunnen kijken. Op vraag of hij verwacht of de derby tegen IJselmeervogels nog gespeeld gaat worden antwoordt hij: ‘Met publiek erbij is natuurlijk leuker, maar het gaat hierbij puur om geld. Als de wedstrijd niet met publiek wordt gespeeld dan loop je als club gewoon een ton mis. En voor een club zoals Spakenburg is dat natuurlijk ontzettend veel geld’.

Net zoals bij betaald voetbalverenigingen mist Spakenburg zijn supporters dus niet alleen op het gebied van sfeer, maar ook als het gaat om inkomsten. De kantine en de kaartverkoop zijn voor amateurclubs gewoon heel belangrijk. Ik hoop dan ook van harte dat de maatregelen die vrijdag 26 november zijn aangekondigd na de winterstop weer van tafel gaan, voetbalclubs hebben nou eenmaal hun supporters nodig. Of je nou FC Groningen bent of vierde klasser APWC, supporters en trouwe leden houden de clubs levend, zonder zijn ze ten dode opgeschreven.

Verslag van Bas van den Brink bij de wedstrijd Spakenburg tegen de Koninklijke HFC.

https://soundcloud.com/user-168203925/bas-van-den-brink-spakenburg/s-Yyxz76UY7r5?si=f9f53f6ae59c4c61aa40d242abc4289a

Over de auteur

Niels Veldhuis

Niels Veldhuis is een nuchtere journalist uit het hoge noorden. Al van kleins af aan was hij bezig met wat er allemaal gebeurde in de wereld. Sport, het Midden-Oosten en zijn thuis provincie zijn de onderwerpen die Niels het meest aanspreken. Met zijn artikelen probeert hij mensen dichterbij elkaar te brengen en vooral het positieve naar voren halen, er is volgens hem al genoeg negatief nieuws.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *