Wandelaars blijven rust vinden in natuurgebieden

Wandelaars blijven rust vinden in natuurgebieden

Natuurgebied Korte Duinen

Soest – Sinds het begin van de eerste lockdown is het aantal wandelaars in natuurgebieden sterk toegenomen. Dit heeft op sommige aspecten voor veel onrust gezorgd. Zo was er onder andere overlast van onaangelijnde honden maar ook een toename van fietsers maakte het soms spannend voor de natuur en meer ervaren wandelaars. De situatie is nu wel iets rustiger dan toen, maar zelfs in dit koude herfstweer is het aantal wandelaars nog steeds groter dan voor de lockdown.

Het is een grijze zondagmiddag en de herfstbladeren op het wandelpad zijn nog nat van de in de ochtend gevallen regen. De wind is sterk en guur en tussen de bladeren en bomen duiken overal paddenstoelen op. De kou doet iedereen met zijn handen in de zakken van hun windjacks lopen. Maar zelfs in dit koude herfstweer is de stemming op het natuurgebied de Korte Duinen in Soest goed. Stellen, vrienden, families en zelfs solo wandelaars zijn vandaag volop de natuur ingetrokken. Zelfs de stemming onder de vogels, die in de verte vrolijk aan het kwetteren zijn, lijkt gezelligheid uit te stralen.

Sinds het begin van corona zijn mensen volop de natuur ingetrokken. Er was tijdens de eerste lockdown nou eenmaal niet veel anders te doen. De horeca was dicht, er was een avondklok en je mocht bijna niemand ontvangen in huis. Aan de ene kant was deze plotselinge interesse in de natuur natuurlijk positief. Het is namelijk erg prettig om de natuur te verkennen en hier meer aandacht aan te besteden. Maar aan de andere kant heeft dit ook voor veel overlast gezorgd. “Er zijn sinds de vorige lockdown veel meer fietsers in de natuurgebieden.” vertelt een wandelaarster. Ze gebaart naar de wandelpaden om haar heen. “Soms racen ze echt heel hard voorbij, dat is dan best wel even schrikken.”
Niet alleen fietsers hebben voor overlast gezorgd, ook onaangelijnde honden hebben de natuur af en toe behoorlijk de schrik aangejaagd. Hier hadden vooral herders met schapen veel last van. Gemeente Soest heeft hier ook nieuwe maatregelen moeten inzetten. “Er wordt er nu strenger opgelet dat mensen echt hun honden aan de lijn houden met het wandelen. Ook regelaars zijn ingezet bij parkeerplaatsen van natuurgebieden om de drukte op orde te houden.” aldus Gemeente Soest.

Ondanks de toegenomen drukte zijn wandelaars nog steeds over het algemeen zeer positief. Zo zijn twee vriendinnen al wandelend druk in de praat en maakt een solo wandelaar met een grote spiegelreflexcamera foto’s van de omgeving.
“Wij proberen eigenlijk elke zondag wel te lopen” een man en vrouw met stevige wandelschoenen en rode neuzen van de wind kijken tevreden in het rond. “Het is natuurlijk wel drukker nu, maar je moet ook gewoon goed uitkiezen waar je heen gaat. Wij gaan vaak met de fiets en als je plekjes uitzoekt waar je met de auto niet kan komen valt het alweer reuze mee met de drukte.”

Ook de andere wandelaarster hoopt op een blijvende respectvolle interactie tussen mens en natuur, “Het liefst zien we dat nieuwe wandelaars gewoon de huisregels volgen en respectvol met de natuur en medewandelaars om blijven gaan. Zo is het voor iedereen het prettigst.”

https://soundcloud.com/dorien-zuidema/wandelaars-blijven-rust-vinden-in-natuurgebieden/s-GHhWEiHK59E?si=80067ad5d6604beca43d2c1ed683b9df

Over de auteur

Dorien Zuidema

Dorien Zuidema (1999) is na de middelbare school voor een jaar een avontuur in Japan aangegaan. Waarna ze een MBO opleiding heeft gedaan in Media Communication. Ze heeft een passie voor met name cultuur en natuur en schrijft hier graag bondige stukkken over.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *