Drukte door Black Friday

Drukte door Black Friday

Foto: Marc Mijnlieff

AMERSFOORT – Het is 26 november erg druk op het Sint Jorisplein geweest. Dit had alles te maken met dat het Black Friday was. Bij veel winkels stonden er rijen en iedereen probeerde voor een spotgoedkope prijs een mooi artikel aan te schaffen. Winkels moeten er wel voor zorgen dat het volledig ‘Coronaproof’ is. Echter is dit niet helemaal het geval. 

Grote stoeten mensen trekken door de stad. Het is niet de meest aangename dag om te winkelen, want het miezert. Toch is het erg druk. Mensen lopen in en uit de vele winkels die het Sint Jorisplein in Amersfoort te bieden heeft. De ene wat betreurt omdat het gewilde product al is uitverkocht, de ander blij omdat deze voor een bescheiden bedrag een mooi product heeft gescoord. Er loopt een jongeman blij uit de ’Shoeby’. ‘’Toch nog even van deze prijzen kunnen genieten’’, vertelt hij tegen mij. ‘’40% korting is toch wel mooi meegenomen’’. Ik vraag hem hoe het er binnen in de winkel uitzag. ‘’Druk, vooral druk’’, zegt de man. Aan de anderhalve meter maatregel is dan ook niet gehouden volgens deze schoenen koper. Toch denkt de gelukkige klant dat hij geen corona heeft opgelopen. ‘’Ik vind die anderhalve meter niet zo interessant, en ik had toch een mondkapje op’’, zegt hij. ‘’Je kan ook verwachten dat het druk wordt met Black Friday’’, kan hij mij nog vertellen voordat hij vrolijk verder winkelt. Ik deel dezelfde mening met deze man. Vandaar dat ik de dag voor Black Friday, 25 november, de winkel zelf heb geïnterviewd. 

‘’Shoeby volgt gewoon de maatregelen op die het kabinet heeft opgesteld’’, vertelt Joost van der Meer, werknemer van de Shoeby, aan mij. ‘’Mensen moeten een QR-code laten zien en aan het begin van de winkel staat een desinfectie hand gel apparaat’’. De Shoeby heeft zelf ook aan ideeën gedacht om corona verspreiding tegen te gaan. ‘’We hebben om de anderhalve meter aan te geven stippen gezet’’. ‘’Ook laten we de pashokjes gesloten’’ zegt van der Meer. Zelf verwacht Joost dat het druk zal gaan worden op Black Friday, drukker dan een ‘’normale’’ vrijdag. ‘’Het zal druk worden, maar ik denk dat we wel goed aan de maatregelen kunnen voldoen’’, Aldus Joost van der Meer.

Zelf heb ik ook onderzoek gedaan naar de drukte in de winkel. Ik werd gecontroleerd op mijn QR-code en aan het begin stond een, zoals door Joost aangegeven, desinfecterend apparaat waar ik mijn handen onder moest houden. Ook werd mij toegewezen een mondkapje te dragen. Deze had ik expres niet opgedaan om de werknemers te testen. Vooralsnog gaat het goed zou je zeggen. Helaas is dat niet zo als het gaat om de anderhalve meter afstand. De stippen waarop de afstand wordt aangeduid staan er wel, maar het heeft geen effect. De Shoeby staat behoorlijk vol met mensen en de werknemers sporen zelf ook geen mensen aan om anderhalf meter afstand te houden. Ook worden kledingstukken die uitgeprobeerd worden door klanten, maar deze niet kopen, terug gelegd zonder dat deze weer gedesinfecteerd of weggelegd worden. Lijkt mij ook niet handig als je verspreiding wilt tegengaan.  

Black Friday is inmiddels weer voorbij en was het een stuk minder druk dan vorig jaar in de winkels. Het is dan ook te hopen dat er niet als vorig jaar weer een piek komt in de besmettingen na Black Friday*. Dat zou pas een echte zwarte dag in dit langdurige corona verhaal zijn.

*Statistieken van JHU CSSE COVID-19 Data laten zien dat 2 weken na Black Friday de besmettingen bijna waren verdubbeld (van 399 naar 669 gemiddeld aantal besmettingen in 16 dagen)

Over de auteur

Marc Mijnlieff

Marc Mijnlieff (18 jaar) is journalist van KeiNieuws. Ik ben geïnteresseerd in sport, politiek en misdaad. Deze keientrekker woont in Nieuwland en zal jullie van veel interessant nieuws voorzien over onze mooie gemeente Amersfoort.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *