Meerdere woonprojecten onderweg om groei van daklozen in Amersfoort tegen te gaan

Meerdere woonprojecten onderweg om groei van daklozen in Amersfoort tegen te gaan

AMERSFOORT – De groei van huis- en daklozen in Amersfoort was een belangrijk agendapunt van het gemeenteraadsoverleg op dinsdag 23 november. Een probleem dat verschillende factoren lijkt te groeien, maar volgens Harro Koeleman worden er meerdere woonprojecten ingezet die deze nummers weer naar beneden zullen brengen.

Het is nacht in Amersfoort. Door de nieuwe avondlockdown zijn alle winkels en horeca gelegenheden dicht. Behalve een paar jongeren, die hoogstwaarschijnlijk onderweg zijn naar een huisfeestje, is er niemand te bekennen. Het is stil op straat en de dalende wintertemperaturen maken het ook niet echt aantrekkelijk om nog veel langer buiten te blijven. Op weg naar huis dus, maar voor een groeiend aantal Amersfoorters is er geen huis meer waar ze heen kunnen.
Het groeiende aantal huis- en daklozen is een probleem in heel Nederland, dus ook iets waar de gemeenteraad in Amersfoort zich druk mee bezig houdt. Op dinsdag 23 november vond er een gemeenteraadsoverleg plaats, waarin de stand van zaken omtrent passende oplossingen werd besproken. Door de verscherpte corona regels vond dit hybride plaats, wat inhoudt dat een klein aantal van de gemeenteraad fysiek aanwezig was bij het overleg, terwijl de rest van de betrokkenen het online moesten bijwonen.
Na een korte introductie van de voorzitter ging het rondegesprek van start en opende wethouder Tigelaar direct met het probleem rondom dakloosheid. “We weten met zijn allen dat het een ingewikkeld probleem is.”  vertelde hij. “Vaak gaat het om mensen met problemen op meerdere leefgebieden en dat vraagt ook om een integrale aanpak, waar huisvesting een deel van uit maakt, maar uiteraard ook zorg.”  Met wat twijfel en gestotter, schetst de wethouder een klein beeld van de gang van zaken in de afgelopen corona tijd. Verlenging van de voorzieningen is volgens hem nodig, maar het lijkt erop dat de Nederlandse Staat gemeente Amersfoort een handje komt helpen. “We hebben een plan van aanpak, dat ook wordt gefinancierd door de staat voor de komende twee jaar, maar tegelijkertijd weten we ook met z’n allen dat dit een structureel probleem is, dus moeten we ook landelijk aangeven structurele financiële steun nodig te hebben om zo’n plan van aanpak ook vorm te geven voor de komende jaren.”
Iemand die zeker te spreken is over deze ontwikkeling vanuit de Staat is Harro Koeleman, zorgmanager bij thuis- en daklozenopvang Kwintes. Hij weet als geen ander dat er een enorme groei is in het aantal mensen dat geen dak boven het hoofd heeft en lijkt ook wel een idee te hebben waar het probleem vandaan komt. “We vinden in Nederland dat mensen steeds meer in de samenleving moeten wonen met goede begeleiding.” Begint hij. “Maar dat gaat niet met iedereen goed, dus we zien in de opvang steeds meer mensen vanuit de psychiatrie die het niet meer alleen redden in hun woning.”
Koeleman en Tigelaar geven dus allebei aan dat het afschalen van het intern opnemen van psychiatrische patiënten een grote impact heeft op het aantal thuis- en daklozen. Ook in combinatie met de economische crisis én de woningencrisis is de groei dus goed te verklaren. Dat de Staat dit ook langzaam begint in te zien en bereid is financiële steun te bieden, is een positieve ontwikkeling.
“Niet iedereen kan in een woning wonen zonder begeleiding en nu landelijk blijkt dat het echt niet met iedereen goed gaat is er weer langzaam een soort beweging terug naar hoe het voorheen was.” Vertelt Hanno Koeleman.
Maar om nou elke dakloze op te sluiten in een psychiatrische inrichting is ook niet de oplossing. “Bij daklozen denkt men vaak gelijk aan een man met een lange baard die zich helemaal klem zuipt, maar het meerendeel zijn echt mensen zoals jij en ik.” Aldus Koeleman. Volgens hem ligt de oplossing dus ook in de preventie van het dakloos worden. Mensen niet gelijk uitzetten bij achterstallige huur betaling en gezinnen met schulden hulp aan bieden, doormiddel een budgetcoach zijn enkele voorbeelden die verdere groei kunnen voorkomen.
Echter blijft het grote aantal van ruim 32.000 daklozen in Nederland (1) een feit en moet er voor elk van hen ook een oplossing komen. Gelukkig wordt er in Amersfoort een hoop moeite gestoken in het oplossen van dit probleem en zijn er volgens Harro Koeleman meerdere woonprojecten onderweg die de groei van de thuislozen gaan remmen. “We hebben een systeem opgezet waarin mensen kunnen doorstromen naar een eengezinswoning. Je zult de opvang altijd nodig hebben voor urgente gevallen, maar als dat systeem een beetje gaat lopen, gaan we zeker over naar een betere situatie.”

Over de auteur

Marjan Voskuilen

Hoi, ik ben Marjan. Geboren en getogen in het prachtige Hoogland en dus altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit Amersfoort-Noord. Ik hou ervan om zaken tot op de bodem uit te zoeken en daar een goed verhaal van te maken. Een simpel nieuwsbericht met een paar opgedreunde feitjes is dus ook niet iets wat je onder mijn publicaties zal vinden. Naast mijn interesse voor goede verhalen en onderzoek hou ik van illustreren en video's maken. Dit probeer ik zoveel mogelijk te combineren met mijn artikelen, waardoor ik die op een creatieve manier aan mijn lezers kan presenteren!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.