WK handbal leeft nog niet in Amersfoort

WK handbal leeft nog niet in Amersfoort

Handbal

5 december, Vathorst – Vrijdag is voor de handbaldames het WK in Spanje van start gegaan. In de Nederlandse selectie zitten twee speelsters uit Amersfoort en omgeving, Laura van der Heijden en Angela Malenstein. Op straat in Vathorst blijkt dat het WK nog niet echt leeft onder de inwoners van Amersfoort: ‘Nee, maar ik kijk eigenlijk alleen naar de voetbalvrouwen’.

Handbal heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen door de successen van de Nederlandse handbal dames. Vooral meisjes gaan steeds vaker op handbal. Tussen 2018 en 2019 is het aantal leden bij het Nederlandse Handbal Verbond (NHV) met 6000 leden gegroeid, de grootse procentuele stijging van alle sporten. Een van de speelsters die zorgde voor de stijgende populariteit is Laura van der Heijden uit Amersfoort. Ze won met de dames zilver op WK van 2015, brons op het WK van 2017 en goud op het WK van 2019 en heeft ook nog een bronzen en zilveren EK medaille in haar prijzenkast liggen.

Laura merkt dat, zoals de cijfers van NOC-NSF al aangeven, dat handbal inderdaad aan populariteit wint. ‘Als je nu zegt dat je aan handbal doet weten mensen wat voor sport het is. Ik heb het idee dat er ook steeds meer mensen kijken naar handbal op tv.’

En dit klopt ook. Steeds meer Nederlanders kijken naar handbal, maar alleen naar de grote sportevenementen. Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro keken 1,8 miljoen Nederlanders naar de halve finale tegen Frankrijk en tijdens de WK finale van 2019 zaten er 400.000 Nederlanders voor de buis. Vergeleken met de jaren van voor 2015 is dit een enorme stijging, maar toch komt het niet in de buurt van dat andere succesvolle Nederlandse dames sportteam, de Oranje Leeuwinnen. De finale tegen de VS trok 5,5 miljoen kijkers en ook op straat is het verschil te merken.

In Vathorst spreken we op straat mensen aan en laten we ze foto’s zien van 5 Nederlandse sportsters. Lieke Martens, Ireen Wüst, Estavana Polman, Maartje Poumen en de eerder geïnterviewde Laura van der Heijden. Lieke Martens, voetbalster bij FC Barcelona, wordt meteen herkent en bij Ireen Wüst weet iedereen dat het een schaatsster is en komt het grootste gedeelte van de ondervraagden na een even nadenken ook op haar naam. Maartje Poumen is wat lastiger, maar zij is ook al een paar jaar gestopt met hockeyen. De handbalsters worden bijna niet herkend: ‘Dat is die hockeyster toch?’ Zegt een mevrouw wanneer we de foto van Estavana Polman laten zien. Waar veel mensen Estavana Polman wel aan kunnen koppelen is dat ze de vriendin is van een voetballer, maar wat voor sport ze doet blijft een raadsel. Bij het laten zien van de foto van Laura heeft niemand een idee wie ze is en wat ze doet. We vragen de mensen of ze weten dat WK handbal voor de dames deze week begint, maar net zoals op de vragen wat de namen van de handbalsters zijn, hebben ze geen idee. Als we vragen of ze dan wel gaan kijken nu ze het weten is het antwoordt: ‘Nee, maar misschien als ze wat verder komen wel’ antwoordt een mevrouw.

De olympische halve finale die 1,8 miljoen kijkers trok werd uitgezonden bij NOS, net zoals de WK finale van de voetbaldames. Sterker nog, alle wedstrijden van de voetbaldames worden uitgezonden bij de NOS, terwijl je voor handbaldames naar betaalzender Ziggo Sport moet. Dit kan ook te maken hebben met de verminderde aandacht voor de handbal vrouwen. Doordat de wedstrijden uitgezonden worden op een zender die minder bekeken wordt, komt het misschien minder terecht bij de Nederlandse TV kijkers.

Een positieve afsluiter, de handbal dames vestigden in de eerste WK wedstrijd vrijdag tegen Puerto Rico een record. Het werd 55 tegen 15 en nog nooit wonnen de dames zo dik. De wedstrijd trok iets meer dan 50.000 kijkers. We hopen natuurlijk dat de dames het wederom ver gaan schoppen en dat de kijkcijfers daardoor omhooggaan. Want waar voetbal af en toe heel saai en behoudend kan zijn, gaat handbal snel en gebeurt er altijd wel iets, de perfecte tv-sport zou je zeggen.

Bas van den brink in gesprek met Laura van der Heijden en voorbijgangers in het centrum van Vathorst.

https://soundcloud.com/user-168203925/bas-van-den-brink-handbal-wk/s-TJNU9ogRF5D?si=84a20d27d18d468db0a79abb0a9866b5

Over de auteur

Niels Veldhuis

Niels Veldhuis is een nuchtere journalist uit het hoge noorden. Al van kleins af aan was hij bezig met wat er allemaal gebeurde in de wereld. Sport, het Midden-Oosten en zijn thuis provincie zijn de onderwerpen die Niels het meest aanspreken. Met zijn artikelen probeert hij mensen dichterbij elkaar te brengen en vooral het positieve naar voren halen, er is volgens hem al genoeg negatief nieuws.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *