Basisscholen nog weinig last van coronamaatregelen

Basisscholen nog weinig last van coronamaatregelen

Soest – Na het aanscherpen van de coronamaatregelen rondom basisscholen afgelopen week, gingen wij langs bij basisschool de wegwijzer om te kijken hoe het nu is. De klassen vanaf groep 6 dragen mondkapjes, en ook zijn er op sommige plekken looproutes te vinden. Tot in hoeverre hebben de kids last van de nieuwe maatregelen?

Afgelopen week besluit het kabinet om de maatregelen rondom basisscholen aan te scherpen, het blijkt een flinke brandhaard voor het virus. Toch laten ze de scholen open, omdat het belangrijk zou zijn voor de sociaal emotionele ontwikkeling en ze daar beter leren dan thuis. Leerlingen vanaf groep 6 lopen vanaf nu met mondkapjes, en zodra ze zitten mag hij af. Ook worden er op sommige plekken looproutes toegepast, zo voorkom je veel opstopping in de gangen. Als laatste doen de kids thuis steeds meer aan zelftesten, op die manier weten ze een stuk zekerder dat ze het virus die week in ieder geval niet mee naar school nemen.

We bellen met verschillende basisscholen om te kijken of we ergens langs mogen komen, maar al gauw merken we dat dit wordt afgehouden. “We laten geen externe mensen langskomen in verband met de huidige situatie”, wordt dan gezegd. Na een school of tien hebben we toch een geïnteresseerde: Mark Mondé, de schooldirecteur. Hij nodigt ons uit om te vertellen over de aangescherpte maatregelen en hoe de kids hier mee omgaan. We gaan richting basisschool de Wegwijzer in Soest. Als we daar aankomen merk je meteen weer het enorme verschil met bijvoorbeeld het hoger onderwijs, het voelt veel gezelliger en we zien de kinderen rennen over het schoolplein. Mondé wacht ons op bij de voordeur en verzoekt ons wel nog even de handen te desinfecteren en het mondkapje op te zetten.

Binnen zien we meteen hoe de leerlingen te werk gaan. De meeste zittend in het lokaal of op de gang druk bezig met hun projecten, want morgen is sinterklaasviering. Als de kids dan van A naar B lopen zie je ze meteen netjes hun mondkapje opzetten daar waar nodig. De directeur vertelt ons dan ook dat ze goed gehoorzamen. “Als een volwassene hen iets opdraagt dan luisteren ze daar meestal goed naar, ze zijn gevoelig voor een volwassene”. Ook vertelt hij over het gebruik van zelftesten onder de kinderen, maar die moeten voor deze ronde nog binnenkomen, ze schijnen extreem veel uitverkocht te zijn. Je merkt eigenlijk weinig van het corona idee onder de scholieren, ze zijn lekker bezig met het maken van hun surprise voor de sinterklaasviering van morgen. Er komt er één langs met een enorm grote emoji, de ander heeft besloten de gouden schoen te maken omdat Lewandowski die had verdiend.

De directeur weet ons te vertellen dat er momenteel twee klassen helaas thuis zitten. “Zowel in groep 3 als in groep 5 waren veel besmettingen geconstateerd, dus laten we de hele klas dan online onderwijs volgen”. Dat is minder goed dan op school onderwijs volgen volgens hem en ook vindt hij het vervelend dat de kids zo hun sinterklaasviering op school moeten missen. Hij denkt dan ook dat de ze niet echt last hebben van de coronamaatregelen op school, maar vooral die daar omheen. Bijvoorbeeld dat ze ergens niet heen kunnen of minder vaak hun vriendjes kunnen zien.

Tekst: Jason Glas

Audioreportage van Marvin Stapert bij de Wegwijzer

https://soundcloud.com/marvin-stapert/reportage-basisschool-de-wegwijzer/s-9YaSbSmYsRm?si=84bffe1a6a064883bcc7a439a11e9283

Over de auteur

Marvin Stapert

Marvin Stapert (1997) geboren en getogen in Groningen. Studeert journalistiek aan Hogeschool Utrecht. Heeft vooral interesse in kunst en politiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *