Acitviteitencentrum Superfun na avondlockdown

Acitviteitencentrum Superfun na avondlockdown

Op de nacht van 4 en 5 december had Superfun in Amersfoort een actie waarbij je van 5 tot 8 ‘s ochtends kon bowlen, dit was een tijdelijke actie als protest tegen de aangekondigde avondlockdown. ‘Doordat we nu maar tot 17 open mogen zijn verliezen wij echt ontzettend veel inkomsten’, aldus Peter Kappe de eigenaar

9 December, op een donderdag, om 14:15 kom ik bij het gebouw. Het valt op dat de teststraat die hier een tijdje terug naast stond nu is omgetoverd tot een “testbus”. Van een bus voor het openbaar vervoer is nu een testlocatie gemaakt. Ik loop Superfun binnen en laat mijn qr-code zien. Het activiteitencentrum is gigantisch en de keuze aan spelletjes ook. Maar het aantal mensen is op twee handen te tellen.

Peter Kappe, de eigenaar neemt ons mee naar de 2e verdieping waar we hem om meer info vragen. Na de persconferentie waarin werd verteld over het ingaan van de avondlockdown, waren hij en zijn medewerkers gefrustreerd. Door de aangepaste tijden moeten de roosters weer worden gewijzigd. Ze mogen nog maar tot 17.00 geopend zijn. Voor studenten en mensen met een 9 tot 5 baan is deze plek dus vanzelfsprekend moeilijker om te bezoeken. Op doordeweekse dagen wordt er daardoor weinig omzet gedraaid. ‘We krijgen wel een compensatie, maar alleen voor de vaste lasten,’ vertelt Peter. ‘Het duurt alleen wel altijd erg lang voor het geld komt, waardoor het soms echt moeilijk is om de rekeningen te betalen en de lonen.’

De ochtend bowlingactie is redelijk succesvol geweest. Binnen een uur nadat de actie werd aangekondigd waren er al drie bowlingbanen verhuurd. De kans dat er nog zoiets zal komen als ‘s ochtend bowlen is echter klein. Maar sinds kort is er ook een gamécafé toegevoegd aan het arsenaal van het activiteitencentrum. Er wordt overgewogen om hiervoor wellicht met een actie komen als startschot voor het nieuwe concept.

Aan een paar studentikoze jongens vragen we wat zij vinden van de ochtendgymnastiek met ballen. ‘Ja, is wel een leuk idee maar ik zou het zelf niet echt doen, das veel te vroeg voor mij.’ is de mening van het groepje. Twee van de jongens zijn medewerkers van Superfun.

Wij hebben van de eigenaar de toestemming gekregen om rond te speuren. Er is nog meer dan we in eerste instantie konden zien. Er is een doolhof voor lasergamen. Een kunstijsbaan voor ijshockey. Je kan er ook nog curlen, darten en airhockeyen. Wat we als laatste ontdekken is een deur naar het gebouw dat ook bij het pand hoort: het Skate Center. Naar deze skatebaan kijken geeft je het gevoel dat je Tony Hawk bent. Je kan een trap opgaan en dan heb je overzicht over de hele baan. Helaas wordt het momenteel maar door één skater bemand.

Jasper van der Horst, de beheerder, vertelt nog over de plek: ‘Normaal gesproken kan je hier in het weekend van 12 tot 12 lekker skaten. Voor maar €6,50. En het voordeel ervan is dat je in tegenstelling tot de meeste sporten niet afhankelijk bent van anderen. Je kan het doen wanneer je wilt.’

Ik en Jason Glas besluiten nog even een potje te bowlen, een uurtje. Het is vermakelijk en een goeie afleiding voor deze tijd waarin er weinig te doen is. Ik vraag mezelf af waarom ik dit al zes jaar niet meer heb gedaan. Rond 15.30 is er één groepje kinderen van brugklasleeftijd bij gekomen naast de studenten. Om 16.00 is ons partijtje voorbij en er zijn niet meer mensen bijgekomen. Ik kijk naar het scorebord: Jason 246 punten – Marvin 120 punten. Ah ja, daarom was ik gestopt met bowlen.

Beluister hier het interview van Jason Glas met geïnterviewd Peter Kappe,

https://soundcloud.com/jason-glas/superfun-amersfoort/s-lF16vRTHziy?si=ae2d210725fb44b1b51ba797c6d0edaa&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Marvin Stapert

Marvin Stapert (1997) geboren en getogen in Groningen. Studeert journalistiek aan Hogeschool Utrecht. Heeft vooral interesse in kunst en politiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *