Het Soesterkwartier viert kerst “ dat kan niet zonder lichtjes”

Het Soesterkwartier viert kerst “ dat kan niet zonder lichtjes”

Foto: Bas van den Brink Willem van der Kaats in zijn eigen achtertuin.

Soesterkwartier- In de wijk Soesterkwartier in Amersfoort wordt kerst gevierd met veel lichtjes in de tuin. Straten hebben over de hele weg lampjes hangen en sommige tuinen pakken uit en zetten bijvoorbeeld lichtrendieren, addersleeën en opblaaspoppen op. Op de website soesterkwartierverlicht.nl kun je alle activiteiten in de wijk vinden rondom kerst, zo is er een fietsroute bedacht langs alle huizen en hadden ze de hart onder de riem actie. Oftewel Soesterkwartier pakt uit met kerst.

De organisatie van soesterkwartierverlicht.nl

Het startpunt van de fietsroute en de aandachtstrekker van de website is de kerstboom voor de Emmaüskerk. Een kerstboom van ongeveer zes meter hoog vol gehangen met lichtjes en zilveren en rode kerstballen, met als piek een blauwe strik. In de straat naast de kerk genaamd de lekstraat wonen Amanda, Richard en Francisca de organisatie van de website.

“Wij zijn gewoon drie enthousiasten buren die iets wouden doen met kerst in de wijk,” zegt Amanda “Wij hadden grootste plannen in augustus vorig jaar, maar ja dat kon allemaal niet doorgaan door Corona. We wouden een soort kleine Duitse kerstmarkt creëren met de lokale bedrijfjes,” vertelt Francisca. Ze hadden dus grootste plannen, maar die konden niet doorgaan en daarom kwamen er uit de wijk ideeën om toch nog iets te doen in de lockdowns. “Vorig jaar kwam het idee om een fietsroute te maken langs de verlichten huizen, dit was een groot succes.” Een van die verlichten huizen is bijvoorbeeld van Willem van de Kaats. 

De tuin van Remco Eijkelboom

Onderweg naar Willem liepen we voorbij een  tuin met een opgeblazen eland die zijn hoofd heen en weer kan bewegen , een kerstman in een vliegtuigje met draaiende propellers, ijsberen en nog een staande kerstman. Boven de schutting van de tuin staat een man op de trap ze lampjes te vervangen, dit is Remco Eijkelboom. Een bewoner van het Soesterkwartier die elk jaar uitpakt. “Ik wil elk jaar wat anders kopen, anderen roken en ik doe dit,” zegt Remco. “Mijn nieuwste aanwinst is het vliegtuigje, is toch leuk?” Remco doet dit vooral om de blije gezichten van de kinderen die hij voor zijn raam ziet staan. “Ik wil alles laten zien, ik wil juist dat we er met ze allen van kunnen genieten en vooral die blije kinderen die staan te kijken doet me veel goeds.”

De tuin van Willem van de Kaats

Willem zijn tuin staat vol met de verlichte kerst attributen, zo heeft die rendieren, sneeuwpoppen en ijsberen. “ Wanneer ik iets over heb aan het einde van het jaar koop ik weer wat nieuws voor in me tuin,” zegt Willem. “Ik heb bij koffietijd de mooiste kersttuin van Nederland gewonnen,” vertelt hij trots. Hij wil ook niet meer meedoen aan de wedstrijd van het Soesterkwartier, “ want ja ik win toch altijd, dan is het niet meer zo leuk.” Om bij Willem zijn tuin te komen moet je door de poort komen waar kleurrijke lichten knipperen. “Zo je moet geen epilepsie hebben” aldus een vrouw die de poort binnen komt lopen.

Willem vind het zelf natuurlijk mooi, maar doet het ook voor alle kinderen die genieten van alle lichtjes. “ wow mama moet je al die lichten zien” zegt een meisje die de tuin in kijkt. Wanneer dat meisje dat zegt zie je direct een glimlach op het gezicht van Willem en zijn vrouw. Willem verteld “ vorige week was hier een jongen die vond de tuin heel mooi, maar die vond de roze lichtbuis niks.”

Hoe Remco begon aan de Kerstverlichting?

Op de terugweg van Willem zijn huis naar de kerk willen we toch nog even wat langer praten met Remco die we onderweg tegen kwamen. Hij laat ons binnen in zijn huis waar zijn ouders op visite waren. Binnen in het huis is er eigenlijk best weinig kerst, er staat een grote kerstboom met rode ballen, maar voor de rest niks. “Ik verzamel nu al dertig jaar kerst attributen, ik begon met een klein dakraampje bij mijn moeder en na dertig jaar ben ik hier.” Remco zijn moeder verteld “ het begon bij hem in Turkije daar zag hij allemaal lichtjes op de gebouwen. Dat vond hij zo mooi en op de markt vond hij een lichtbuis, en ja hoor die moest mij naar huis. Toen was hij nog maar tien he en bij wie mocht de lichtbuis in zijn koffer, natuurlijk bij mij. En wat denk je bij de douane, ja hoor ik werd eruit getrokken en was direct paniek, en dat allemaal door die lichtbuis.” Wanneer mevrouw het zegt moet Remco hard lachen “ toch een mooi verhaal.”

Er zijn dus echte kerstliefhebbers in het Soesterkwartier, zoals de mannen Remco en Willem. Naast de huizen van Remco en Willem zijn er nog veel meer huizen die lichtjes en poppen om zijn huis heeft. De organisatie moedigt de mensen zoveel mogelijk aan om hun huis te versieren en vooral met lekker veel lichtjes.

Niels Veldhuis ging op pad om een reportage te maken van de tuinen in het Soesterkwartier:

https://soundcloud.com/niels-veldhuis-1/soesterkwartier-kerst?si=ea1e17dad74d4c29a10781b005739f30&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Bas van den Brink

Hey, ik ben Bas van den Brink, 18 jaar oud en ben geboren en getogen in Amersfoort. Ik woon al mijn hele leven in de wijk Vathorst en ben dus zeer op de hoogte wat er zich afspeelt in Amersfoort-Noord. Ik doe nu de studie Journalistiek in Utrecht. Mijn interesses liggen vooral bij sport, ik volg de sporten: voetbal, wielrennen, formule 1 en handbal. Naast sport vind ik de geschiedenis van Europa en politiek ook heel interessant.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *